MKpartners

Már idén jöhet az áremelkedés az albérletpiacon

2021.03.16. Írta: Ingatlannet

A tavalyi év nem kedvezett a lakástulajdonosoknak a hazai albérletpiacon. Rekordszámú volt a kiadó ingatlan, a kereslet egyre csak fogyott, az árak pedig 5 éve nem látott mélypontra kerültek. A tulajdonosoknak kellett versenybe szállniuk a bérlőkért. Az ingatlannet.hu elemzésében most arra keresik a választ, hogy a fővárosi albérletpiacon idén visszaállhat-e a rend.

4 hónap alatt 6%-ot estek az albérletárak

Ahol a koronavírus-járvány leginkább nyomot hagyott, az a főváros és az agglomeráció kiadó piaca. 2019 utolsó hónapjaiban a fővárosi bérleti piacon az árak egy egyébként is természetesen mérséklődő szakaszba léptek, így a bérleti díjak korrekciónak indultak. Azonban a mérséklődést tovább fokozta az új világjárvány megjelenése, majd rohamos terjedése. A növekvő esetszámok hatására az oktatási intézmények egy évvel ezelőtt bezártak, az iskolák digitális oktatásra álltak át. Ekkor kezdődött a bérleti piac igazi kálváriája, hiszen ez nagyban megnehezítette mind a lakástulajdonosok, mind a bérlők helyzetét is. A főiskolai, egyetemi hallgatók zöme hazatért szülővárosába, hátrahagyva az addig bérelt lakásokat, egy részük pedig igyekezett az albérletet – kompromisszumok árán – megtartani. Emellett a munkahelyi elbocsátások sem kedveztek egyik félnek sem, a bérlőket érintő nehézségek miatt a bérbeadók jelentős bevételtől estek el. A járvány első hulláma alatt az albérletárak közel 6%-kal estek vissza, ami rekordnak számított.

Stagnáló árakkal és rekordszámú kiadó lakással indult az év

Igaz, most még a kereslet mélyponton van a fővárosi albérletek piacán, azonban az árak visszaesése már mérséklődni látszik, a bérleti díjak stagnálásnak indultak tavaly október óta. Ezt követően 2020. november és 2021. február között 3100 és 3200 forint között mozgott a négyzetméter árak árszintje. Most – 2020. februári adatokhoz viszonyítva – az árzuhanás mértéke csaknem 14%-os, a jelenlegi árszint a 2018. márciusi átlagáraknak felel meg. Az ingatlanhirdető- és kereső portál adatbázisában csaknem 2000 lakás várja új bérlőit, néhol már 100 ezer forintnál kevesebb bérleti díj ellenében. Jelenleg az átlagos bérleti díj a budapesti lakások esetében 110-130 ezer forint között mozog.

 2021-ben talpra állhat a bérleti piac?

 A koronavírus-járvány előtt még 3700 forintos átlagos négyzetméter áron lehetett kiadó lakáshoz jutni a fővárosban. Jelenleg már 100 ezer forint alatti bérleményt is találunk a piacon, éppen ezért a szakértők szerint az idei év első félévében még a bérlők lehetnek jobb pozícióban a lakástulajdonosokkal szemben. Feltehetőleg már az idén, az átoltottságtól és a szigorítások lazításától függően a nyári hónapok során megindulhat a kiadó lakások bérleti díjának emelkedése. Egyrészt a turizmus beindulása, másrészt a – feltehetően – szeptembertől újra iskolába járó hallgatók hatására a kereslet felélénkülhet, ami így a bérleti díjak esetén is megindulhat a korrekció.

Megjelent: 1083 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. március 16., kedd 13:46

Blog archivum