pxHere

Még lehet pályázni homlokzatok és udvarok zöldítésére

2023.01.13. Írta:

2023-ban folytatódik Budapest zöldítési programja. Ennek keretében most két kiírásban lehet támogatásra pályázni fővárosi belső udvarok és külső homlokzatok zöldítésére.

 A harmadik alkalommal meghirdetett Égig Érő Fű elnevezésű pályáatban a Fővárosi Önkormányzat épületenként akár 3 millió forint támogatást nyújt arra, hogy a lakóközösségek zöldebbé tegyék belső udvaraikat

Bár Budapesten kevés a lehetőség az új zöldfelületek létrehozására, azt a kevés helyzetet érdemes megragadni. Különösen a nyári hónapokban az intenzíven beépített belvárosi részek “sivatagoknak” tekinthetők, de az udvarok zöldítésével városi oázisok hozhatóak létre, ami javítja a lakók életminőségét. A pályázat célja, hogy minél több ház udvara kizöldüljön, elviselhetőbb téve ígyaz életet a városban.

A kiírás szerint olyan budapesti társasházak, lakásszövetkezetek, amelynek lakóépületei zártudvaros, kertes vagy csatlakozó udvaros beépítésű zárt belső területtel rendelkeznek. A megnyert pályázati összeg legalább 60%-át növények beszerzésére és telepítésére, termőföld beszerzésére, bontási és földmunkák elvégzésére kell fordítani.

A megpályázható összeg pályázónként: 800.000 – 3.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatás. Elvárt önrész: a teljes projekt költségének minimum 10%-a.

A pályázatok benyújtási határideje: 2023. 03. 03.

Az Égig Érő Fű kiírásról további információ a pályázat weboldalán található.

*

A másik, kísérletképpen kíírt pályázat a lakóépületek külső falainak zöldítését célozza.

A Fővárosi Önkormányzat egyik fontos célja a város zöldfelületeinek növelése. Ennek egyik lehetséges iránya a vertikális zöldítés, az épületek külső falainak növényesítése (úgynevezett zöldhomlokzatok kialakítása). Ez jó megoldás lehet a kifejezetten zöldfelülethiányos városrészek zöldítésére. Így nemcsak szebbek, de nyáron hűvösebbek is lehetnek a szűk belvárosi utcák, azaz élhetőbbé válik Budapest.

Pályázhatnak budapesti társasházak, lakásszövetkezetek, intézmények (iskolák, egészségügyi intézmények, hivatalok, családi házak stb.).

Fontos feltétel, hogy

  • az ingatlannak legyen közterülettel határos fala, amely alkalmas növényesítésre,
  • a pályázó vállalja, hogy a kivitelezést követően legalább 5 évig gondoskodik a kialakított zöldfelület fenntartásáról,
  • ha a közterület nem fővárosi tulajdonú, akkor az érintett kerülettől kell elvi támogató nyilatkozatot beszerezni.

A pályázat keretében a nyertes épületek közterülettel határos falainak zöldítése valósul meg. A növényesítést a Fővárosi Önkormányzat valósítja meg (tervezés, kivitelezés). A terveket a pályázókkal egyeztetjük. Csak olyan terv valósul meg amit a pályázó elfogad (ha a pályázó nem fogadja el a tervet a homlokzatzöldítés nem valósul meg). Nincs elvárt önrész.

A pályázatok benyújtási határideje: 2023. 02. 28.

A kiírásról további információ a pályázat weboldalán található.

Megjelent: 470 alkalommal Utoljára frissítve: 2023. január 16., hétfő 13:14

Blog archivum