Huffington Post

Meggyőző mérési eredmények a német passzívnegyedből

2017.04.24. Írta:

A németországi Heidelbergben épült lakónegyedben a Passzívház Intézet végzett ellenőrző méréseket 2014 és 2015-ben. Minden épület passzívház standard szerint épül, többek között az eddig átadott 1.400 lakás is, összesen 90.000 m2 nettó hasznos alapterületen.

A mért fűtési adatok szerint a lakások átlagos hőszükséglete 2014-ben 14,9 kWh /m2év volt, míg ez a szám 2015-ben 16,4 kWh/m2év. A két év közötti különbség abból adódik, hogy 2015-ben hidegebb volt a tél Németországban, valamint kevesebb volt a napsütéses órák száma ezen a területen.

A Passzívház Intézet az átfogó vizsgálat eredményeivel nagyon elégedett. A mért fogyasztási adatok egyeznek a tervezés során készült energetikai számításokkal (PHPP).

A fűtési és elektromos áram fogyasztási adatok azt mutatják, hogy energiafelhasználás szempontjából is kiváló beruházás a 116 hektáron épülő passzívház negyed építése. A háztartások rezsi költsége jelentősen kevesebb, mint normál építési móddal épült lakóépületeknél.

A teljes képhez a fűtési hőszükséglet mellett a háztartásokban felhasznált elektromosáram-adatok is hozzátartoznak. Minden lakásban szellőzőrendszer működik és így természetesen a működésükhöz szükséges áram igény hozzáadódik a háztartások elektromos áram össz. fogyasztásához. Ennek ellenére, mégis alacsonyabb a lakások elektromos áram számlája, mint az átlagos német fogyasztás.

A passzívház lakónegyedben a lakások átlag elektromosáram-fogyasztása: 17,9 kWh/m2év, míg a közös területeken: 8,6 kWh/m2év.

Jelenleg 3.500 a lakók száma, a teljes lakónegyed befejezésével ez a szám 6.000-re nő. A tapasztalatok szerint a lakások nagyon jól értékesíthetőek és kiadhatóak. A területen már megépült 4 óvoda és 2017 nyarán adják át a passzívház iskolát.
A lakókat természetesen a lakókomfortról is kérdezték a felmérések alatt. Nagyon jók a visszajelzések, jól érzik magukat a passzívház lakásokban. A város polgármestere is itt lakik és eloszlatja a szokásos félelmet...” Természetesen kinyitjuk az ablakokat!”

Építés alatt van már a passzívház bevásárlóközpont és nemsokára átadják az új fitnesz központot is, amely természetesen szintén passzívház standard szerint épül.

Forrás: passzivhaz-magazin.hu

Megjelent: 2072 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. április 24., hétfő 15:41

Blog archivum