MKpartners

Megmaradt a magyarok lakásfelújítási kedve

2020.06.24. Írta:

Ha csak az ingatlanpiac idei évét tekintjük, nagy változásokat nem figyelhetünk meg, pedig már majdnem egy fél év eltelt. A korábbi éveket jellemző folytonosan emelkedő drágulási tendencia stagnálásba csapott át, melyhez a koronavírus vastagon hozzájárult. Az építőiparnak sem hozott túl sok jót a járványhelyzet (leálltak a projektek, drágultak az alapanyagok, munkaerőhiány keletkezett). Viszont ezen időszak alatt a lakásfelújítások iránti kedv nem esett vissza, a lakáspiaci árakhoz hasonlóan stagnálás figyelhető meg.

Mérséklődő áremelkedés, stagnálás, csökkenés országszerte

Az ingatlannet.hu által vizsgált valamennyi megyeszékhelyen idén már szinte csak stagnáltak a lakáspiaci árak. Még Budapesten is lassulás fedezhető fel. A főváros téglalakásainak januári 820 ezer Ft/m²-es átlagára májusra mindössze 20 ezer Ft/m²-rel lett magasabb, tehát négyzetméterenként átlagosan 840 ezer forintos áron kínálták őket eladásra.

Budapesthez hasonlóan Győrben is drágult a téglalakások átlagára januárról májusra, méghozzá 490 ezer Ft/m²-ről 530 ezer Ft/m²-re. Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen, Miskolcon és Békéscsabán mondhatni eseménytelen volt az elmúlt öt hónap a téglalakások árváltozásait tekintve. Egy négyzetméter Debrecenben átlagosan 540 ezer forint, Kecskeméten, 480 ezer forint, Pécsen 410 ezer forint, Miskolcon 330 ezer forint, Békéscsabán pedig 270 ezer forint körül alakult.

A téglalakásokról áttérve a panellakásokra, hasonló tendenciákat figyelhetünk meg az idei évben, annyi különbséggel, hogy a panelek árváltozása még jelentéktelenebb volt. A fővárosi panelek például 2020-ban megragadtak egy 570 ezer Ft/m²-es árszínvonalon.

De Budapest mellett majdnem az összes többi vizsgált megyeszékhelyen tulajdonképpen csak stagnálás mutatkozott. Debrecenben a panelek is idén végig egy 420 ezer Ft/m² körüli átlagáron voltak elérhetőek. Továbbá a Győrben és Kecskeméten eladó lakások panelépítéses típusai is 390 ezer Ft/m², a pécsieké 320 ezer Ft/m², míg a miskolciaké 260 ezer Ft/m² körül mozgolódva, nem változtak számottevően.

Egyedül Békéscsaba panellakásainál következett be szemmel látható árcsökkenés: 2020 első hónapjában átlagosan 280 ezer Ft/m²-be kerültek, az ötödik hónapjában pedig lementek 270 ezer Ft/m²-re.

Megmaradt a magyarok lakásfelújítási kedve

A lakosság lakásfelújítási és korszerűsítési terveiről készített felmérés alapján a magyarok kedve éves szinten stagnál. Ez meglehetősen jó hír, hiszen azt jelenti, hogy a járvány okozta negatív hatások ellenére sem csappant meg a lakásfelújítások népszerűsége.

A jövőt illetően, a következő egy évben a magyar háztartások csaknem 12 százalékánál van tervben, hogy nagyobb összeget költenek lakásaikra. A tervek megvalósulása esetén várhatóan 450 ezer lakáson fognak kisebb-nagyobb munkálatokat végezni.

A felújítási akciók finanszírozási forrásai jórészt a saját megtakarítások. Emellett leginkább banki hitelből, kisebb részt lakás-takarékpénztári megtakarításból, illetve állami támogatásból kívánják fedezni a felmerülő költségeket.

Forrás: Ingatlannet

Megjelent: 392 alkalommal Utoljára frissítve: szerda, 24 június 2020 13:12

Blog archivum