Ancza Krisztina

Meg kell menteni a hasznosítható, stílusos darabokat

2014.04.09. Írta:

Az épületek bontása során jelentős mennyiségű értékes építőanyag (ásványi eredetű vagy szerves anyag, illetve fém) megy veszendőbe, hiszen ezeknek csak nagyon kis hányadát használják fel újra. Pedig a bontott tégla, cserép, fa ablak-ajtó, szerelvények, fajanszáru, ha jó minőségűek nemcsak több generációt, hanem akár több lakást is kiszolgálhatnak.

 

Kiállták az idő próbáját, de elképzelhető, hogy nem felelnek meg a mai, hatékony energiafelhasználás követelményeinek. Az azonban biztos, hogy ezek a bontott elemek sok esetben – megfelelő előkészítés, felújítás után – alkalmasak lehetnek az újrafelhasználásra.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Kooperációs Kutatási Központ Nonprofit Kft. RaABa-projektje –az építőipari hulladékok csökkentését megcélozva – éppen ennek felmérését, egy működtethető, az újrafelhasználást támogató rendszer kitalálásán dolgozik.

Az EU tagállamainak 2020-ig el kell érniük, hogy építőipari „hulladékuk” legalább 70 százalékát újra felhasználják vagy újrahasznosítsák. Az újrahasználatot támogató hálózatok ebben kaphatnak jelentős szerepet.

A tervezett építőanyag-hálózat végigkísérné a teljes folyamatot a sérülésmentesen visszabontástól, a bontott anyagok, termékek összegyűjtésén és újrahasználatra előkészítésén keresztül az eladásig, illetve az ismételt beépítésig. Ehhez természetesen meg kell találni a partnereket is: építési vállalkozókat, akik megfelelő feltételek mellett érdekelté tehetők, hogy megfelelő óvatossággal bontsanak és bevigyék az anyagokat, sőt adott esetben a felújításuk után vissza is vásárolják. ÉS persze meg kell találni a hozzáértő mesterembereket is, aki az anyagok, termékek felújítását, korszerűsítését (pl. az ablakok a mai követelményeknek megfelelő újraüvegezését) elvégeznék.

A Construmán látható is egy szép, régi, kétszárnyú ablak, amely újrafestve, újraüvegezve a legmodernebb épületbe is újra beépíthető lenne.

Ezeknek a termékeknek a használata alternatíva lehetne azoknak, akik nem tudják megfizetni a jó minőségű, ám drága anyagokat, de gagyit sem szeretnének a lakásukba, házukba beépíteni. Ami már egyszer bevált és épségben átvészelte a használatot és a bontást, az jó szolgálatot tehet még egy újabb ház vagy lakás, egy újabb generáció számára is.

Megtalálhatnák a számításukat azok is, akik egy bizonyos stílust keresnek és találhatnak meg egy-egy patinás elem, vagy darab beépítésével.

A RaABa-projekt az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósul meg. A projekt honlapja: http://www.rma.at/node/1524 , további információ: http://kkk.nyme.hu/hir/2014/02/raaba-projekt.html

Megjelent: 3937 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. május 23., péntek 12:04

Blog archivum