Argamasa

Jelentősen nőtt a kereslet a tégla iránt az első félévben

2016.07.19. Írta:

Óriási a kereslet a téglára, tetőcserépre, a gyártók az első hat hónapban mintegy ötven százalékkal bővítették termelésüket a múlt esztendő elejéhez képest – elsősorban a nagy társasház-építések beindulásának köszönhetően.

Kató Aladár, a Magyar Téglás ¬Szövetség (MATÉSZ) elnöke a Magyar Időknek azt mondta: az ipar biztos lábakon állsem tégla-, sem cseréptermékekből nem kell hiányra számítani, hiszen a gyárak sorra indítják újra korábban leállított kapacitásaikat.

Ez az iparág korábban évi negyvenezer lakás építéséhez elegendő alapanyagot gyártott, tehát a kapacitások bármikor újra rendelkezésre állnak – hangsúlyozta Kató Aladár, aki szerint a munkaerőhiány sem lesz probléma, mert a szakemberek ottmaradtak a gyártóknál, a szükségessé váló új munkaerőt pedig fel tudják majd venni a vállalatok.

– Csaknem felével több téglatermék és cserépáru talált vevőre az év első felében, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A növekmény mögött egyértelműen az otthonteremtési program, a lakásépítések megindulása áll – mondta a Magyar Időknek Kató Aladár.

Kató Aladár szerint téglából és cserépből gyakorlatilag nincs szükség importra, mivel az itthoni gyárak fedezik a keresletet, de téglát amúgy is legfeljebb három-négyszáz kilométerre, cserepet pedig hét-nyolcszáz kilométerre éri meg szállítani.

A MATÉSZ elnöke szerint a nagyobb gyártóknál az akár hatvan százalékot is elérő felfutás egész évben kitart majd. – A növekményt egyelőre a többszintes, nagy társasházak hozzák, mivel ezek többsége előkészített területen, sok esetben korábban felhagyott tervek alapján épül. Az egyszerű bejelentések alapján viszont az is látható, hogy jóval több családi ház fog épülni, de ezek még nem igazán kezdődtek el, az élénkülés e területen főleg 2017-től várható – magyarázta Kató Aladár.
Hozzátette: az egyes építőanyagok keresletében jól kirajzolódik a frissen kezdődő építkezések ütemezése: míg téglára már most nagy mennyiségben van szükség, a nyílászárók és a szigetelőanyagok egyelőre kevéssé keresettek.

Az otthonteremtési programnak köszönhető felívelés a kész- és könnyűszerkezetes házak piacán is látszik. – Tavalyhoz képest legalább 40-60 százalékkal nőtt a megrendelések száma és értéke, de több cégnél százszázalékos a növekedés – mondta a Népszabadságnak Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke.

A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) közleménye szerint a falazati építőanyagokat leszámítva július-augusztusban jelentkezik majd a kereslet jelentősebb növekedése. A fehér falazati anyagoknál, így a mészhomok tégla és a pórusbeton termékeknél tíz százalék fölötti keresletbővülés látszik. A szálas szigetelőanyagoknál 5-15 százalékos felfutás tapasztalható, de az EPS alapú hőszigetelő anyagok kereslete éves összevetésben 10-15 százalékkal visszaesett. A hőszigetelő anyagok és nyílászárók vagy épületgépészeti termékek terén a kereslet emelkedése még várat magára.

Az építőanyag-kereskedőktől származó információk alapján egyelőre kevés a magánberuházó, elsősorban azok a továbbértékesítésre tervezett lakóépület beruházások láthatóak, amelyek már az év elején megkezdődtek, vagy még korábban félbemaradtak. – Budapesten és az agglomerációban, valamint Dunántúlon a megyeszékhelyeken fellendülés várható, de kelet-Magyarországon egyelőre kevésbé láthatóak ennek jelei - írja a MÉASZ.

A csok nyomán megjelentek a "társasházépítés kalandorai"-ként bizonytalan szakmai múltú cégek is megjelentek, amelyek részben a más szektorban megtermelt eredmény gyors visszaforgatását tervezik. Ezért a lakásvásárlóknak célszerű adott ajánlat fejlesztői hátteréről célszerű előzetesen tájékozódniuk.

A MÉASZ elnöksége szerint a csok idén még nem fog akkora fellendülést adni, hogy az a teljes magasépítési ágazatot tartós emelkedő pályára állítsa: mellette nagy szükség van az energetikai korszerűsítési források tartós megnyitására is, valamint az új lakásépítéseket illetően a helyi szűk keresztmetszetek feloldására (telekbesorolás, engedélyezés, telekhiány).

A lakóépület-építések és az energetikai korszerűsítések szempontjából változatlanul kritikus keresztmetszetet jelent a szakképzett kivitelezői kapacitás.

Forrás: Magyar Idők, napi.hu, MTI

Megjelent: 2025 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. július 19., kedd 13:12

Blog archivum