e4haz.hu

Mennyit fogyaszt az energiahatékony e4 ház?

2016.03.24. Írta:

Élőben követhető a Wienerberger e4 energiahatékony téglaházának fogyasztásának monitoringja, illetve benne lakó család rezsiköltségeinek alakulása.

2015 őszén lezárult a Wienerberger e4 energiahatékony téglaház építése Budapesten. Az építtető család nagy örömmel költözött be új otthonába, ahol azóta is nagyon jól érzik magukat, hiszen a ház teljes mértékben megfelel elvárásaiknak: lakói igényeit és kényelmét szolgálja, és igazodik életvitelükhöz is.
Otthonuk nemcsak energiahatékony — az e4 ház a 2016. 01. 01-től érvényes tanúsítási rendelet szerint AA „Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb” energetikai besorolású — de ugyanakkor elérhető, élhető és egészséges is.

A puding próbája

Mindezt számokkal is alá tudjuk támasztani és 2016 februárjától már élőben is megmutatjuk, hogyan teljesít az e4 ház a mindennapok során: a www.e4haz.huweboldalon valós időben —15 perces frissítéssel — követhetőek nyomon a monitoring eredmények!

Először is az látható, hogyan alakul napról-napra a 147 m2 nagyságú e4 ház fűtési költsége. Ezt az adatot a mért fűtési hőmennyiségből és a hőszivattyú elektromos fogyasztásából az aktuális szolgáltatói GEO tarifa segítségével számítjuk ki. A fűtési költség kizárólag a közvetlenül fűtésre felhasznált energiát tartalmazza, az összes többi épületgépészet fogyasztását, valamint a háztartási gépek és egyéb elektromos eszközök fogyasztását nem. Minden hónap elején kezdjük mérni, így az adott hónapban az aktuális napig terjedő költségeket láthatják az érdeklődők, de az előző hónapok teljes költsége is visszakereshető. Az e4 ház fűtési költsége február hónapban 8 500 Ft körül alakult, a cikk írásának időpontjában még nem rendelkezünk pontos adatokkal a márciusi díjról, de az enyhébb idő miatt a számla várhatóan 7 000 és 7 500 Ft között lesz majd.

E4 monitoring csekk

A fűtési költségeket látva, fontos tudnunk, ez a ráfordítás, milyen hőmérséklet mellett valósul meg. Az e4 ház oldal Monitoring oldalának második részében ezt is megmutatjuk: a házban a lakók a termosztátot 23 Celsius fokra állították be, hiszen az édesanya egy pici babával egész nap otthon tartózkodik, ezért a helyiségekben 21-23 Celsius fok van. A hőmérséklet adatok mellett a helyiségek relatív páratartama is figyelemmel kísérhető. Ez azért fontos, mert a relatív páratartalom hőérzetünket is befolyásolhatja, hiszen a magasabb páratartalmú levegőt melegebbnek, az alacsonyabb páratartalmút hűvösebbnek érezzük. Az épületekben az elfogadható relatív páratartalom átlagosan 40 % és 70 %. Az e4 házban pedig a monitoring eredmények alapján ez az érték 41-46 % között mozog, ami kiválónak tekinthető.

A belső levegőminőséget nagymértékben meghatározza a levegő frissességének egyik mutatója, a levegő szén-dioxid értéke. A szén-dioxid mennyiségét ppm-ben (parts per million) mérik, az érték azt fejezi ki, hogy a levegőben egymillió részecskéből hány CO2részecske van. Minél alacsonyabb a CO2 tartalom, annál jobb a levegő minősége. A külső levegő CO2 tartalma általában 300 és 500 ppm közötti, belső levegőben 1000-1200 ppm fölötti CO2 tartalom fáradékonyságot okozhat, 5000 ppm fölötti CO2 tartalomnak pedig egészségkárosító hatása lehet. A monitoring során a hővisszanyerős szellőztető berendezésnek köszönhetően eddig minden nap kiváló levegőminőséget mértünk.

Ha arra is kíváncsi, hogy mitől van a házban mindig kellemes hőmérséklet, betekintést nyerhet a gépészeti rendszer működésébe is! Az e4 ház épületgépészeti rendszere levegős hőszivattyúból és hővisszanyerő szellőztető berendezésből áll. A gépészeti berendezés a hatékony fűtés-hűtés mellett szabályozott szellőztetést, és így állandó friss levegőt biztosít a helyiségekben. A hőszivattyú rendkívül környezetbarát, mert onnan von el hőt, ahol az energia korlátlanul rendelkezésre áll.

Nézze meg ebben a pillanatban milyen adatokat mérünk az e4 házban! www.e4haz.hu

direkt link: e4 ház monitoring

Megjelent: 2708 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. március 24., csütörtök 13:59

Blog archivum