Nyomtatás
Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Mi változott a lakásárak terén egy év alatt?

2020.09.29. Írta:

Az Ingatlannet lakáspiaci elemzése az igylakunk.hu részére.

Lakásárak a vírus előtt és után

A 2020-as évben már magunk mögött tudhatjuk a vírus első hullámát, és jelenleg a második hullámba érve egy teljesebb képet kaphatunk, mégis hogyan változott téglalakások tekintetében országunk ingatlanpiaca, milyen árak voltak egy éve és milyenek most.

2019-ben igen alacsony árakkal kezdődött az év, amely februárban érte el a legalacsonyabb, 552 ezer Ft/m² árat. Tavaly a legmagasabb négyzetméterár a téglalakások tekintetében 598 ezer Ft/m² volt hazánkban. Idén az eddigi adatok alapján azt láthatjuk, hogy júliusban volt a legmagasabb a négyzetméterár, 593 ezer Ft/m²-rel, a legalacsonyabb pedig májusban 567 ezer Ft/m² -rel. Érdekes megfigyelni, hogy a tavalyi téglalakás árak sokkal ingadozóbbak voltak, mint az ideiek. Idén a vírus első és második hulláma közötti időszakban, tehát április és július között figyelhető meg nagyobb kilengés.

Ha a tavalyihoz hasonlóan fog alakulni a téglalakások négyzetméterára hazánkban, akkor idén már csak stagnálásra, esetleg enyhe emelkedésre számíthatunk.

A fővárosi lakásárak elérték a tavalyi szintet

Kíváncsiak voltunk, hogy idén és egy éve ilyenkor, milyen árak voltak jelen a fővárosi lakáspiacon, így az Ingatlannet.hu statisztikái alapján el is készítettünk egy grafikont, melyen láthatjuk, hogy nagy különbség nem tapasztalható. Ugyan az idei év minden szempontból különlegesnek mondható, és számítani lehetett volna arra, hogy nagy változások lesznek tapasztalhatóak az ingatlanárakban, mégis kijelenthetjük, hogy az augusztusi négyzetméter árak tekintetében a vírus mégsem volt hatással a budapesti tégla- és panellakásokra.

Látható a diagramon, hogy a téglalakásokat 2019-ben 834 ezer Ft/m² áron, míg 2020-ban 838 ezer Ft/m² áron kínáltak. Tehát mindössze 8 ezer Ft, vagyis 0,48%-os áremelkedés tapasztalható Budapesten a téglalakások négyzetméterenkénti árában. A panellakások áraiban viszont nem áremelkedés, hanem csökkenés vehető észre, igaz csupán 0,87 %-kal, hiszen a tavalyi évben egy panellakás átlagosan 575 ezer Ft/m²-be került, addig idén 570 ezer Ft/m²-be, tehát 5 ezer forinttal olcsóbb. 

Rengeteg új lakás került a piacra idén

Ha már összehasonlításra kerültek a tégla-és panellakások, nem maradhatnak ki a sorból az újépítésű lakások, illetve az építeni tervezett lakások számának összevetése sem, 2019 és 2020 viszonylatában. Idén az első félévben, mintegy 34%-kal lett több újépítésű lakás, mint ugyanabban az időszakban, csak egy évvel korábban. A második negyedévben pedig jelenleg 3922 darab az épített lakások száma.

Míg itt növekedés, addig az építendő lakások számában eddig csökkenés tapasztalható tavalyhoz képest, amikor is áprilisban és májusban dupla annyi tervezett lakás volt kilátásban. Júliusban a hazai tervezett lakások száma, már csak 10%-kal volt kevesebb, mint tavaly abban az időben. A fővárosban április-májusi időszakban szintén nagy volt a visszaesés 2019-hez képest, azonban júniusban az építendő lakások száma meghaladta a tavalyit, közel kétszeresen.

Hogyan alakul a lakáspiac 2020 utolsó hónapjaiban?

Egyelőre semmiféle koherencia nem figyelhető meg a 2019-es és a 2020-as év lakáspiacának alakulása terén. Az árak tekintetében a tavalyi év csapongó volt, és csak az év vége felé kezdett stagnálni. Érdekes lesz a cikkben szereplő adatokat észben tartani és év végén egy átfogó képként újra elővenni őket.

 

Megjelent: 1415 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. szeptember 29., kedd 12:01