Miért igényelnek kevesen CSOK-ot új lakásra?

2015.08.28. Írta:

Minden igénylő kaphat CSOK-ot, aki megfelel a feltételeknek, de van, akinek ez sem fog segíteni, ha így marad.

A legfrissebb adatok szerint júliusi indulása óta jelentős az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) iránt. Jellemzően vidéken élők és használt lakás megvételéhez kérték ezt a fajta támogatást - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Ez nem váratlan, hiszen az új lakások vásárlására és építésére jóval nagyobb támogatásra volna szükségük a családoknak.

2015 júliusától már egy gyermek megléte esetén és használt lakás vásárlásához, bővítéséhez is igénybe vehető az „új szocpol", azaz a CSOK. Az eddigi igényekből az látszik, hogy a kérelmek 80 százaléka vidéki ingatlanra érkezik, 70 százaléka pedig használt lakás megvételéhez - ismertette az államtitkár.

A rendelet sajnos nem veszi figyelembe, hogy a lakásépítés, illetve új építésű lakás vásárlása olyan mértékű kiadást jelent a családoknak, amelyek ellensúlyozásához többlettámogatásra van szükség. Egy generál felújításnak 100.000,- Ft/nm + Áfa, az építésnek hozzávetőleg 200.000,- Ft/nm + Áfa a költsége. Ráadásul az új lakás után a családnak tetemes áfát kell befizetnie a költségvetésbe, míg a használt lakás vásárlásakor nem kell áfát fizetni. Az új építések után az áfabevételeken felül egyébként további jelentős bevételei vannak a költségvetésnek (SZJA, TAO, járulékok, megtakarítás munkanélküli ellátásokon).

Példaképpen: egy egygyermekes család 40 nm-es, „B" energetikai minősítésű lakás építése vagy vásárlása után például több mint 3 millió forint áfát fizet, miközben az „új szocpol" (CSOK) csak 500 ezer forint támogatást juttat ennek a családnak.

Mindenképpen pozitívum ugyanakkor, hogy – mint azt Novák Katalin hangsúlyozta –a CSOK-ra nincs költségvetési korlát, így aki pályázik, és megfelel a feltételeknek, meg fogja kapni a támogatást.

Megjelent: 1862 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. augusztus 28., péntek 16:15

Blog archivum