Milyen bérlakások épüljenek Magyarországon? - Közvéleménykutatás összefoglalója

2020.03.05. Írta:

Több mint 1200-an válaszoltak közvéleménykutatásunk kérdéseire, amelyekben a bérlakásokkal kapcsolatos igényekről, illetve az állami lakáspolitikával kapcsolatban tettünk fel kérdéseket. A válaszokat kutatási összefoglalónkban olvashatják.

Közhasznú lakásépítési program címmel készítettünk javaslatot 2019. év végén. Egy olyan bérlakásrendszer létrehozása volt a célunk, amely minőségi lakhatást kínál a piacinál alacsonyabb, megfizethető áron, tulajdonszerzési lehetőséggel, és amely támogatja a családok gyermekvállalását. Alapjaiban hasonló bérlakásrendszerre tett javaslatot ez év elején a Magyar Nemzeti Bank mellett működő Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület is.

Az elmúlt években a jövedelmeket meghaladóan nőttek az ingatlanárak és a bérleti díjak. Jelenleg sem a drága piaci, sem a többségében rossz minőségű szociális bérlakásokból nincs elegendő, a kettő között pedig nincsen kínálat. Felvetődik, hogy Magyarországon is kerüljön bevezetésre egy bérlakásépítési, bérlakásüzemeltetési rendszer, amely választ ad ezekre a kihívásokra.

A bérlakásrendszer elindításához lényeges kiinduló kérdés: van-e valós igény a bérlakásokra. Ausztriában közhasznú építőtársaságok (GBV) építenek a piacinál olcsóbb, jó minőségű bérlakásokat a középréteg számára. Évente 15 ezer bérlakás épül ebben a rendszerben. Az építőtársaságok csak akkor kapják meg a projekthez az állami kedvezményeket, ha bizonyítják, hogy valóban van kereslet a tervezett bérlakásokra.

Erre irányuló kutatás – ismereteink szerint – Magyarországon nem készült mostanában, ezért döntöttünk úgy, hogy készítenünk egy gyors felmérést. Közvéleménykutatásunk nem reprezentatív, de kiindulópont lehet egy fiataloknak szóló lakásprogram kidolgozásához, amelynek eleme lehet egy bérlakásépítési, -kezelési rendszer is.

Néhány eredmény a kutatásból:

  • A válaszadók több mint kétharmada gondolta úgy, hogy saját maga, vagy családja számára segítséget jelentene, ha tudna lakást bérelni a jelenlegi piaci díjnál olcsóbban. 
  • Minőségi lakásokat, a piacinál alacsonyabb bérleti díjat és tulajdonszerzési lehetőséget kínáló bérlakásrendszer válaszadóink nagy többsége szerint ösztönözné a családalapítást, gyermekvállalást.
  • Egyértelmű üzenet a válaszadóinktól: a Kormánynak foglalkoznia kellene a jelentősen megnövekedett bérleti díjakkal.
  • Szinte minden válaszadó szerint szükség volna Magyarországon hosszú távú lakásprogramra.

Kutatásunkat 2020. február elején indítottuk, és két hétig gyűjtöttük a válaszokat itt, az igylakunk.hu honlapon, illetve Facebook-oldalunkon.

A kérdőív 10 kérdése szólt a bérlakásokkal kapcsolatos igényekről, véleményekről, egy kérdést tettünk fel az állami lakáspolitikával összefüggésben. Emellett feltettünk három, a válaszadókra vonatkozó kérdést is, hogy a válaszokat korcsoportonként, lakóhely-településtípusonként és munkaaktivitás szempontjából is tudjuk szűrni, csoportosítani.

Összesen 1227 db választ kaptunk. Előfordult, hogy egy-egy kérdésre kevesebb válasz érkezett, ezt az adott válasz elemzésénél jeleztük.

Úgy gondoljuk, hogy egy közhasznú bérlakásrendszer kialakításánál kiemelt korcsoport jelentenek a 18-35 év közöttiek. Ezért az összes válasz ismertetése mellett az ő válaszaikat külön is hivatkozzuk. A grafikonokon az adott kérdésre beérkezett összes válasz arányait mutatjuk.

A részletes eredményeket az alábbi linkre kattintva olvashatják.

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ

Megjelent: 1684 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. március 04., szerda 18:11

Blog archivum