Nyomtatás
Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Milyen otthont keresnek a magyarok?

2021.08.24. Írta: Ingatlannet

Amikor ingatlanvásárlásra kerül a sor, akkor nagyon sok kérdés és bizonytalanság merül fel: új építésű vagy használt ingatlant vásároljunk, esetleg felújított, avagy felújítandó állapotban? Ilyenkor egy bonyolult és hosszadalmas procedúra veszi kezdetét, és sokszor nehéz eligazodni a sok szempont között. Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál megvizsgálta a magyar fogyasztói trendeket az ingatlanpiacon.

Használt vagy új építésű ingatlanba költöznének a lakásvásárlók?

A kibővített lakossági támogatásokat az új építésű ingatlanok mellett most már a használt ingatlanok vásárlása, felújítása és korszerűsítése esetén is igénybe lehet venni, éppen ezért nehezebb megválaszolni a kérdést. A hirdetési portál 2021-es elemzései a megváltozott fogyasztói szokások miatt több ingatlanpiaci trendfordulót is mutatnak.

Az eddigi években jellemzően a használt lakóingatlanok voltak népszerűek a költözni kívánók körében. A meghirdetett használt ingatlanok közül is a felújításra szoruló lakások iránti kereslet volt magasabb az elmúlt fél évben, a családi házak mellett. A portál felmérése szerint az elmúlt fél évben országos szinten rekordszintű drágulás ment végbe a kertes házak átlagos négyzetméter ára esetén. A 2020 első félévében mért átlagos négyzetméter árat több, mint 17%-kal haladja meg az idei első féléves átlagár. A fővárosban és az agglomerációban is egyre népszerűbbek a családi otthonok, az elmúlt hét hónapban csaknem 10%-kal nőtt az átlagos négyzetméterár.

A felújítandó használt lakások iránti keresleten idén tovább lendített a lakásfelújítási támogatás, amely során akár 3 millió forint is igényelhető. A használtingatlan-piacon 2021 első negyedévében közel 20 ezer darab ingatlan cserélt gazdát, míg az új építésű lakások adásvételi száma megközelítőleg 8 ezer.

Ugyanannyiba kerül az új, mint a használt?

Ha a fővárosi lakáspiacot vesszük alapul, akkor az átlagos négyzetméter árak akár másfélszer is meghaladhatják a vidéki kínálati árakat. A budapesti ingatlanpiacon a panellakások fölénybe kerültek a téglalakásokkal szemben az átlagos négyzetméterár-változás alapján. Jelenleg az átlagos négyzetméterár a portál júliusi statisztikái szerint a panellakások esetében 608 ezer forint, míg a téglalakások esetén 860 ezer forint.

Budapest néhány kerületében pedig az új és használt ingatlanok árai szinte azonosak: például a budai kerületekben a használt és az új építésű lakóingatlanok átlagára is elérheti az egymillió forintot négyzetméterenként. Ez leginkább az ingatlanpiaci adottságoknak köszönhető. A népszerű, nagyon keresett kerületekben az átlagos négyzetméterár magasabb lesz, attól függetlenül, hogy új vagy használt ingatlanról van-e szó. Emellett csekély újszerű ingatlant találhatunk a piacon a 2010-es válság eredményeképp, amelyek kínálati árukban megfelelő átmenetet jelentenének az új és használt ingatlanok között.

 

Megjelent: 1100 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. augusztus 26., csütörtök 12:00