Az átadott új építésű lakások száma elhelyezkedés és építtető szerinti bontásban MNB Lakáspiaci jelentés 2021. november

MNB: Fontos az ösztönzők tartós és kiszámítható fenntartása

2021.11.18. Írta:

Az ország valamennyi régiójában emelkedtek a lakásárak - átlagosan 13 százalékot meghaladó mértékben - az első félév végére tavaly év végéhez képest - mondta Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, a jegybank Lakáspiaci jelentését bemutató online sajtótájékoztatóján. Kiemelte annak fontosságát, hogy a lakáskínálatot ösztönző támogatások tartósan és kiszámíthatóan elérhetők legyenek.

Magasabb árdinamika a vidéki városokban volt megfigyelhető, ahol 18 százalékos volt a bővülés mértéke szemben a budapesti 9 százalékkal - jegyezte meg utalva arra, hogy záródni látszik az árolló, amely 2015-2019 között végig a főváros javára nyílt.

Lakásárindexek éves növekedési üteme

A hazai lakásárak tovább emelkedtek, a vidéki városokban kiemelkedő mértékű drágulás volt tapasztalható, Budapesten – egy év stagnálást követően – szintén emelkedtek az értékesítési árak. 2021-ben szűkült a Budapest és a megyeszékhelyek közti árolló

Az áremelkedést a fundamentumok indokolták, de a túlértékelés kockázata fennáll országos szinten, főleg a masszívabb áremelkedést mutató vidéki városokban. Átlagosan 8 százalékos túlértékeltséget mért a jegybank.

Átlagos négyzetméterárak településtípusok szerint (Budapest átlaga = 100%)

Az otthonteremtési intézkedések előretekintve felfelé mutató kockázatot jelentenek a kereslet élénkítésén és a felújítások támogatása kapcsán emelkedő kivitelezési költségek miatt. Az építési költségeket továbbá a globális folyamatok is befolyásolják, ahogy azt az év első felében is megfigyelhettük - olvasható a jelentésben.

„A kínálati oldali ösztönzők kiszámíthatóságának mindig kulcsszerepet kell játszania a keresleti oldali ösztönzések mellett, hogy az áremelkedések hatását tompítani lehessen – hangsúlyozta Nagy Tamás.

2021 első három negyedévében éves összevetésben 1,7 százalékkal csökkent az átadott új lakások száma. Az eredetileg 2020-ra tervezett, de 2021-re átcsúszott társasházi lakásátadásoknak köszönhetően a fővárosban még jelentősen bővült, vidéken azonban már 27,3 százalékkal visszaesett a lakásépítések száma az első három negyedévben. A kedvezményes lakásáfa 2021. év eleji ismételt ideiglenes bevezetésének hatására ugyanakkor a lakásépítési kedv a kiadott új építési engedélyek alapján ismét emelkedett, melynek további növelésére a kínálatot fenntarthatóan ösztönző lépések szükségesek.A kereslethez képest alacsony újlakás kínálatot jelzi, hogy a második negyedévtől ismét érdemi áremelés jellemezte az újlakás-piacot.

Fejlesztés és értékesítés alatt álló új társasházi lakások országosan a várható átadás negyedéve, valamint becsült energetikai besorolás szerint 2021. III. negyedévében

A tanulmány szerint a már elkészült vagy 2022. júliusig várhatóan átadásra kerülő új lakások 58 százaléka BB vagy jobb besorolású és 32 százaléka CC besorolású. Becslésük szerint a BB tanúsítványú új lakások négyzetméterára 3,5, az AA-sok mintegy 4,5 százalékkal magasabb a CC-hez képest. A magasabb ár ugyanakkor egyrészt hosszú távon a hatékonyabb fenntartás és a nagyobb értékállóság miatt megtérülhet, másrészt az NHP ZOP által biztosított kamatelőny ellensúlyozhatja a drágább kínálati árat.

A keresleti oldalt nagymértékben támogatják a kormány otthonteremtési intézkedései, amelyek közül a legnépszerűbb program a csok, ezen belül pedig jelenleg a falusi lakásvásárlást segítő verzió a legkeresettebb - mutatott rá Nagy Tamás. Az év elejétől elérhető illetékmentesség szintén érdemi ösztönző hatással bír - tette hozzá.

A jelentés megállapítja, hogy a kereslet szintjéhez képest alacsony újlakás kínálat ugyanakkor hosszú távon nem fenntartható.

Idén a várakozások szerint 20-25 ezer új lakás átadása várható év végéig, ami elmarad a 2020-as 28 ezres szinttől – mondta Nagy Tamás. Az új fejlesztések megvalósulását a kereslet és a finanszírozási lehetőségek támogatják, ugyanakkor az ismételten megjelenő munkaerőpiaci korlátok, továbbá az alapanyagok és felszerelések áremelkedése, illetve hiánya gátolja. Ez utóbbit a piaci szereplők 40 százaléka jelölte meg problémának.

A gazdaságok újraindításával összefüggésben fellépő anomáliák világszerte az alapanyagok árának jelentős emelkedéséhez és alapanyaghiány kialakulásához vezettek. A hazai építőipari árak már az elmúlt években is az EU átlagát számottevően meghaladó mértékben nőttek az alacsony kapacitás, a versenyhelyzet és versenyképességi problémák miatt.

A lakásépítési költségek és a nominális lakásárak éves változása

A lakásépítési költségeknek egy esetleges további tartós és dinamikus emelkedése jelentősen rontaná a lakáspiac helyzetét. Egyrészt az építőipari profitráta szűkülésével kevesebb lakásberuházás indulna, másrészt pedig az elmaradó felújítások következtében a lakásállomány minősége is romlana – hívja fel a figyelmet az elemzés.

A lakáspiaci tranzakciók száma 150 ezer körül alakulhat idén, ami élénkülést jelent tavalyhoz képest, ugyanakkor a 2019-es szinthez képest elmaradást mutat. A lakáspiaci tranzakciókat a lakhatási cél dominálja, a befektetési motiváció a korábbi időszakhoz képest visszaesést mutat. 2021 során vidéken és a fővárosban is tovább mérséklődött a tipikus alku mértéke, ami erős keresletre utal.

Az új lakáshitelek idén historikus szintekre emelkedtek a második negyedév végére, a lakásvásárlások 47 százalékát kölcsönök révén valósították meg - idézte fel azt is hozzátéve: a babaváró hitelt is nézve - amely jelentős arányban lakáscélt szolgál - ez a szám már 60 százalék.

A lakásbérletek ára szintén folyamatosan emelkedik, a tavaly februári szintet azonban még nem érte el; országosan nagyjából 2 százalékkal, a budapesti kerületekben akár 5-8 százalékkal is elmaradnak az árak - ismertette a főosztályvezető.

A Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) üléséről beszámolva Nagy Tamás kifejtette: a kormány és a piac szereplői értékelték az otthonteremtési kedvezmények hatását, 2015 óta 1400 milliárd forint összegű lakáscélú forráshoz jutottak a családok. Idén a kereslet jelentősebb mértékben az új lakások és a családi házak iránt nőtt. A piac szereplői a már bejelentett intézkedések miatt bizakodóak 2022-re vonatkozóan is, a szja-visszatérítés további érdemi hatást gyakorolhat a lakáspiacra.

Az MNB 2021. október 4-én elindította az NHP Zöld Otthon Programot (NHP ZOP). A Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület tagjai szerint az 2021. október 4-én az MNB által elindított Zöld Otthon Program (NHP ZOP) hatására jelentősen nőtt az érdeklődés az új lakások iránt és a tagok üdvözölték, hogy a program elindításával kiemelt szempontként jelent meg az energiahatékonyság a lakás- és finanszírozási piacon. A program közvetetten a kínálati oldalt is a környezeti szempontból fenntartható, új lakóházak építésére ösztönzi.  

Nagy Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy milyen fontos a keresleti ösztönzők mellett a kínálati oldal kormányzati támogatása is, ezzel lehet ugyanis a megnövekedett kereslet miatti drágulást fékezni.

A teljes jelentés ITT olvasható.

 

Megjelent: 670 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. november 18., csütörtök 14:00

Blog archivum