Modern és izgalmas: szociális építészet másképp

2014.03.04. Írta:

Kreatív tervezéssel, érdekes dizájnnal, a jövendő tulajdonosok szükségleteire érzékenyen reagáló megoldásokkal legyőzhetők a szociális lakásépítést kísérő negatív sztereotípiák. Világszerte számos remek példát találhatunk olyan újszerű, modern építészeti megoldásokat felmutató, jó ízléssel tervezett és megépített szociális célú lakóépületeket, amelyek bemutatásra és követésre méltóak.

A népesség növekedésével a világ nagyvárosai minden korábbinál zsúfoltabbakká váltak – s ez a tendencia továbbra is folytatódik. Ez fokozza az igényt a szociális jellegű lakóépületek iránt, ami nem kis kihívást jelent a kormányoknak, önkormányzatoknak. Szükséges, hogy alacsony költséggel fenntartható lakásokat juttassanak az arra rászoruló családoknak. De miért jelentene ez feltétlenül méltóságon aluli minőségű lakhatást?

Néhány európai országban – pl. Franciaországban, Spanyolországban, Szlovéniában, Belgiumban – különösképpen ügyelnek arra, hogy jó dizájnnal ellensúlyozzák a szociális építészethez tapadó stigmákat. Olyan lakótömbök, épületegyüttesek születtek, amelyek nemcsak energiatudatos, költséghatékony tervezéssel, hanem érdekes, modern, néhol égészen meglepő külcsínnel büszkélkedhetnek.

Az épületek tervezői különös hangsúlyt fektettek a hatékony energiafelhasználásra, a takarékosságra: sok helyen alkalmaznak napkollektorokat, esővízgyűjtő egységeket, esővíz-keringető rendszert használó hűtést, bambusz zsalukkal operáló árnyékolást és még megannyi modern vagy éppen klasszikus megoldást.

Gyakran részesítették előnyben a tartós, olcsó, környezetbarát, újrahasznosított anyagokat, és általában nagyon ügyeltek a természetes megvilágításra. Igyekeztek személyre szabhatóvá tenni a lakásokat: a hol a különböző alaprajzokkal, hol úgy, hogy átadásra csak a főfalak épültek meg, a válaszfalakat a tulajdonosok alakíthatták igényeik szerint.

A pozitív környezet kialakítása is mindenhol prioritás volt. A szociális lakások szinonimájává vált „szürke, beton tömbök” helyét a mai kor esztétikai követelményeinek megfelelő, színes, változatot épületek készültek, kertekkel, teraszokkal, nagy közösségi terekkel.

A 30 legjobbnak ítél projektet gyűjtötte egybe a Best MSW Programs blog. Mi az alábbiakban adunk ebből ízelítőt. A teljes gyűjtemény megtekinthető:bestmswprograms.com

Mirador lakásprojekt, Madrid, Spanyolország: színes geometria, közösségi terek, teraszkert.

Mirador lakásprojekt, Madrid, Spanyolország: színes geometria, közösségi terek, teraszkert.

Plaça Europa, Barcelona, Spanyolország: környezettudatos torony változatos szürke-fekete felületekkel – újrahasznosított és 100 százalékban újrahasznosítható anyagokból.

Poljane szociális házprojekt, Maribor, Szlovénia: karakteren narancsszínű erkélyek, közösségi terek a házon belül és a tetőn.

Harold Házak, Párizs, Franciaország: az alsó szinteken üzletek és lakások kerekesszékesek számára – zöld megoldások a tetőn (napenergia adj a meleg víz több mint felét).

Vivazz, Mieres projekt, Asturia, Spanyolország: kapcsolat a természettel – az ablakok mérete változtatható, mozgathatók a fa spaletták a fény- és levegő-beáramlás szabályozására. 

Honeycomb Apartments, Izola, Szlovénia: olcsó lakások fiataloknak: úgy alakítják a belső felosztást, ahogy nekik tetszik. Minden lakáshoz jól szellőző erkély is tartozik.

Savonnerie Heymans, Brüsszel, Belgium: loftok, kisebb és nagyobb alapterületű kétszintes lakások, mint energiatakarékos megoldásokkal (napenergia, esővíz-hasznosítás).

Hatert Ház, Nijmegen, Hollandia: a természetes fényért elforgatták a balkonokat – a kilátás is profitált belőle.

Tête en l’air, Párizs, Franciaország: 15 vadonatúj és 15 felújított lakás egy tejesen korszerűsített tömbben – sok fával.

Monterrey Házak, Nuevo León, Mexikó:az egyedi igényekhez igazítható lakóterek – a lakóegységek közötti üres helyeket később be is építheti a tulajdonosok.

Forrás: bestmswprograms.com

Megjelent: 4272 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. május 23., péntek 12:57

Blog archivum