Mostantól havonta kapunk visszajelzést a lakásépítési ágazat teljesítményéről

2024.02.22. Írta:

Pusztán az, hogy a lakosság nincsen szélsőségesen rossz anyagi helyzetben, még nem elég ahhoz, hogy keresletet támasszon az építési piacon. Ehhez több kell: vagy ösztönzők, vagy a jövőbe vetett hittel kapcsolatos pozitív változások – hangzott el az Újház Építési Trendmonitor bemutatóján.

Az Újház Építőipari Trendmonitor mostantól havi rendszerességgel ismerteti a hazai magasépítési ágazat aktuális helyzetét.  Az egyedülálló adatalapú fejlesztéssel készült első kiadvány három évre visszanyúló adataiból kiderül, a lakásépítési szektor 2022 februárjában volt a csúcson, amelynek megismétléséhez a többi között a lakásfelújítás állami támogatásának megújítására és tartósan hat százalék alatti átlagos lakáshitelköltség-mutatóra lenne szükség.

Az index jól mutatja, hogy a lakossági kereslet nem tudott visszatérni még a covid utáni helyzetbe sem, nagyon alacsony szinten áll. Ennek, a több egyidejű tényező hatásával együtt a legfőbb okai a magas hitelkamatok, a finoman szólva sem ideális reáljövedelem-szint, valamint az optimálistól ugyancsak messze álló jövőbe vetett bizalom.

Az elmúlt három évet vizsgálva az Újház Építőipari Trendmonitor Főindex 2022 februárjában érte el legutóbbi csúcspontját (62 pont), több kulcstényező együttes pozitív hatásának köszönhetően. Ebben az időszakban még elérhető volt az otthonfelújítási támogatás, és a lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség-mutatója nagyon kedvező szinten, öt százalék körül vagy az alatt állt. További fontos tényező, hogy az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest 43 százalékkal volt magasabb.

A 2022-es tavaszi enyhe csökkenést követően jelentős visszaesés történt, amelyet a 2023. áprilisban bekövetkező mélypont követett (39 pont). A 2023 második felében zajlott enyhe növekedés hátterében elsősorban a lakosság pénzügyi helyzetének javulása és a keresleti igény kisebb mértékű emelkedése állt, amely azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy dinamizálja az építőipart.

Ahhoz, hogy a lakásépítési szektor újra a 2022. februári csúcshoz közelítsen, a fogyasztói bizalom erősödésére, az újlakás-piac bővülésére, a lakásfelújítás állami támogatásának megújítására és tartósan hat százalék alatti átlagos lakáshitelköltség-mutatóra lenne szükség.

Az időről időre közölt iparági statisztikák mellett fontos szerepet tölthet be az Újház piaci megközelítésű adatelemzése. A Trenmonitor egy adott időszak állapotának áttekintése mellett jól mutatja a lehetséges beavatkozási területeket.

 „Kiterjedt kereskedelmi hálózatunk köszönhetően az ország teljes területéről vannak az építőanyagok eladására és keresletére vonatkozóan adataink, ami egyedülálló lehetőséget teremt, hogy mélyebben megértsük a magasépítési ágazat, ezen belül a lakásépítési szektor aktuális helyzetét, továbbá hozzájáruljunk az iparágat érintő jövőbeli prognózisok megfogalmazásához. Az Újház Építőipari Trendmonitort azzal a céllal hoztuk létre, hogy hálózatunk a kutatási anyagokat a piacról kapott naprakész impulzusaival kiegészítve, a szélesebb közvélemény, az építőipar szereplői és az építkezők, felújítók is átfogóbb képet kaphassanak a magyar építőipart érintő folyamatokról, nehézségekről, a szektor jelenéről és jövőjéről” – mondta el dr. Rázsóné Szórády Csilla, az Új Ház Zrt. vezérigazgatója.

Az építőipari ágazattal kapcsolatban évtizedek óta számos adat, statisztikai kimutatás készítése és gyűjtése zajlik, azonban ezek komplex kezelésére és összetett mutatók kialakítására kevés kísérlet történt. A mostantól havi rendszerességgel elérhető Újház Építőipari Trendmonitor újdonságát az adja, hogy az építőanyag-kereskedelmi hálózat saját adatainak, valamint a nyilvánosan elérhető adatsorok – köztük a Központi Statisztikai Hivatal és a Magyar Nemzeti Bank, illetve az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Igazgatóságának iparági és lakossági felmérésének aggregált eredményei – értékeléséből jött létre.

Az indexképzés folyamata során a vállalat és a módszertant kidolgozó Marketing Resolution Kft. összesen 30 különböző indikátorból öt önálló alindexet hozott létre, amelyek a magasépítési ágazat üzleti bizalmi szintjét, a lakosság hosszútávú anyagi várakozását, a lakásépítést meghatározó gazdasági környezet állapotát (egyaránt figyelembe véve a kereslet és kínálat oldalt), valamint a lakásépítés aktuális és közelmúltbéli teljesítményét hivatottak meghatározni. A főindex kiszámítása az öt alindex átlagolásával történik. Az indexek átfogó képet mutatnak a lakásépítési piac működését befolyásoló főbb tényezőkről, az elmúlt három évet meghatározó ágazati trendekről, valamint az építőipar várható alakulásáról.

Az Újház Építőipari Trendmonitor első, 2021-2023-as időszakra visszatekintő kiadványa és a jövőben minden hónap utolsó hetében megjelenő kimutatások az alábbi linken keresztül lesznek elérhetők: https://ujhaz.hu/vallalati-menu/trendmonitor 

Megjelent: 361 alkalommal Utoljára frissítve: 2024. február 26., hétfő 10:44

Blog archivum