Designboom

Multifunkcionális organikus toronyház kapott építészeti díjat

2017.12.20. Írta:

Egy Tel-Aviv-ban épülő organikus toronyház lett az Architizer A+ Award 2017 győztese.

A merev, lapos síkokkal, szögekkel jellemzett ortodox építészeti stílusáról ismert Tel-Aviv központjában karakterisztikusan teljesen eltérő, új színnel lép be a Gran Mediterreano felhőkarcoló lágy íveivel és hajlataival, melynek tervezője a belga David Tajchman.

Architizer2017 mediterraneo mixed use tower tel aviv israel designboom 02

A Gran Meditarreano terve a mai építési technológiákat, a letisztult megjelenést és a multifunkcionalitást ötvözi. Az ég felé törekvő hófehér Gran Meditarreano hatalmas sejtszerű képződményre emlékeztet.

A szerkezet különlegességét – megjelenésén túl – az adja, hogy számos különböző funkciót költöztetnek egy fedél alá. A modern urbanisztika egyik legnagyobb kihívása a városi sűrű beépítettség, ezért a szűkös terek maximális kihasználását szem előtt tartva az építész csak vertikálisan tagolhatta a tornyot. A Gran Meditarreano-ban helyet kapott egy automata parkoló, és egy nyilvános töltőállomás is ahol bárki feltankolhatja elektromos autóját.

Architizer2017 mediterraneo mixed use tower tel aviv israel designboom 06

A multifunkcionális torony emeletein lakosztályok, hotel, bárok, éttermek, közösségi farmok és kertek, úszómedencék, közösségi irodák, oktatási és rendezvényhelyszínek találhatók. Az egyes sejtszerű elemekben a mediterrán és Holt-tengeri térségre oly jellemző dús növényzet burjánzik.

Architizer2017 mediterraneo mixed use tower tel aviv israel designboom 05

Architizer2017 mediterraneo mixed use tower tel aviv israel designboom 04

Ha a megvalósulás fázisába lép a terv, a Gran Meditarreano-val a legmodernebb építészeti és digitális technológiák felhasználásával Tel-Aviv építészeti szövete karakterében lép tovább a változás, a korszerűség irányában.

Architizer2017 mediterraneo mixed use tower tel aviv israel designboom 03

Projektadatok:
Helyszín: Tel Aviv, Izrael
Program: vegyes funkciójú magasépület
Építész: David Tajchman
Tervezők: Luc Izri, David Tajchman
Fotó: David Tajchman

Forrás: Tervlap / www.designboom.com 

Megjelent: 2079 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. december 20., szerda 09:56

Blog archivum