Nyomtatás

Művészi kockaházak

2014.06.12. Írta:

Szerinte gyönyörűek a kockaházak. És a képeken tényleg fantasztikusan néznek ki. Katharina Roters német-magyar képzőművész fotóalbumot készített a Kádár-kockák változatos homlokzati díszítéseiből.

A svájci kiadó által megjelentetett album alapanyaga az a több ezer kockaházról készült fotó volt, amelyeket a hazánkban élő művész az ország falvait bejárva készített.

Katharina Roters a 2000-es évek közepén figyelt fel a Kádár-kockák díszítéseire, és ekkor kezdte fotózni is őket.

kockahaz2

Amennyire egy kaptafára készültek ezek a családi házak, annyira változatos a homlokzati festésük, díszítésük. Mégis úgy tűnik, egyes régiókban, településeken fellelhetők jellegzetes, ott használt elemek. Ilyen például egy-egy motívum, vagy a csempedarabok, tükrök használata.

kockahaz Pannonhalma

Nyugat-Európában különösen érdekesnek találják ezeket a különös mintázatokat. És így együtt valóban egészen különleges élmény végignézni rajtuk. Az esztétikai értékükről persze lehet vitatkozni, de tény, hogy egy korszak stílusos mementóiként hordozza őket a magyar vidék.

A német–magyar fotóművész Hungarian Cubes (Magyar kockák) című könyve Amerikában július 15-én fog megjelenni, de itthon már most is lehet kapni a Fuga Budapesti Építészeti Központban (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.).

kockahaz3

A könyvbemutató előtti interjút a művésszel a hvg.hu oldalon olvashatják: Utáljuk, ronda, de külföldön mégis sztár
További fotók itt.

Megjelent: 3788 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. június 17., kedd 14:07