Nekem is lehet aktívházam?

2014.05.06. Írta:

Felújításnál is megvalósítható, hogy a korszerűsített épület több energiát termeljen, mint amennyit fogyaszt, vagyis plusz energiás, más néven aktívház legyen.

Pécsett egy a 70-es évek elején épült kétszintes, 140nm-es családi házat alakítanak most át aktívházzá.

Környezeti szempontból biztosan indokolt, de vajon gazdaságos-e, az építtetőnek megtérül-e a többletbefektetés, ha ilyen házat szeretne? És egyáltalán mennyivel kerül többe egy aktívház? Minden aktívház megfelel a fenntarthatóság szempontjainak? Ezekre a kérdéseinkre is válaszolt az alábbi interjúban a pécsi aktívház-projekt irányítója Dr. habil Kistelegdi István DLA, egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki és InformatikaiKar, Energiadesign tanszékének vezetője.

.

Projektadatok:

A korszerűsítés moduláris tervezésű, vagyis a költségvetési lehetőségek függvényében lehet az épületből aktív ház, nullenergiás (autonóm) ház, passzív vagy alacsony energiafogyasztású ház, amelyet később tovább lehet fejleszteni.

Az épület hátrányos beépítési-környezeti adottságokkal bír: délről árnyékol a szomszédos családi ház, észak felől pedig problematikus az utólagos hőszigetelés megoldása.

A cél, hogy ilyen adottságok mellett is kimutatható legyen az aktívház-felújítás megtérülése.

A műszaki tervek szerint az épületkoncepció a következő modulokból áll: zónákba sorolt fűtött-hűtött konyha, nappali, hálószobák, vendégszoba, illetve fűtetlen lépcsőház-zóna; optimált épületburok-szerkezet farost hőszigeteléssel, optimális üvegezési aránnyal, háromrétegű nyílászárókkal, külső, állítható lamellás árnyékolókkal. A gépészeti modulok alacsony hőmérsékletű felületi sugárzó padlófűtés és mennyezetfűtés. központi talajhővíz hőszivattyú, két darab 100 méter mély földszonda, szolárkollektorok a HMV 80 százalékának készítéséhez, hővisszanyerős lakásszellőztető és egy 30 méteres három méter mélységbe helyezett talaj-levegő kollektor mesterséges szellőzés előfűtéshez (fagyásveszély ellen), illetve előhűtéshez. Tíz darab polikristályos napelem a déli tetőfelületen a kollektorok mellett elhelyezve közel 6kWh/a szoláráramot termel.

A számítások alapján az épület beruházási többletköltségei 10 év alatt megtérülnek.

 

További információ és képek a házfelújításról: http://www.energiadesign.hu/ oldalon Projektek/Lakóépületek/Aktívház Pécs

 
 
 
Megjelent: 5532 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. június 22., szerda 13:55

Blog archivum