honvagyingatlan.hu

Nem csökken a kereslet az építési telkek iránt

2016.11.17. Írta:

Budapesten alig maradt már értékesíthető építési telek, pedig óriási a kereslet, amely már nemcsak a fővárosban és környékén, hanem vidéken is. A többi között erről is beszélt Nemes Rudolf, a CIB Csoport visszavett eszközgazdálkodási vezetője a Portfolio-nak.

Részletek az interjúból:

Mennyire érződik az értékesítéseken a kormányzati ösztönzők hatása?
2015 végén az áfacsökkentés és a CSOK kibővítésének bejelentése után azonnal óriási érdeklődés mutatkozott mind a lakóingatlanok, mind a lakóprojekt-fejlesztésre alkalmas telkek iránt. Fél év alatt rengeteg építési telket sikerült eladnunk, Budapesten gyakorlatilag már alig maradt ilyen a portfóliónkban.

Az áfacsökkentés 2019 végéig van érvényben. Számítanak arra, hogy emiatt két év múlva le fog csengeni az érdeklődés?
Azt gondoljuk, hogy a 4 év tökéletes időtáv, ennyi idő alatt nagyobb ingatlanberuházások is megvalósíthatók. Mi több olyan telket is értékesítettünk, amelyen 600-700 lakásos társasház is felépíthető, ezek iránt továbbra is óriási kereslet mutatkozik.

Milyen változásokra számít a lakáspiacon a következő években?
Budapesten nagy ütemben fog bővülni a kínálat az elkövetkezendő években, és ez a bővülés most még találkozik a kereslettel, de 1,5 év múlva el tudom képzelni, hogy túlkínálat alakul majd ki bizonyos területeken, ami az árak csökkenésével is járhat. Mindez persze jelentős mértékben függ attól, hogy hogyan alakul a külső kamatkörnyezet. Nagyon sokan vesznek most befektetési céllal lakásokat, hiszen a bérbeadással realizálható hozamok mind rövid, mind hosszú távon kedvezőnek tűnnek. Arra számítunk azonban, hogy ha elindul a kamatlábak emelkedése, az csökkentheti a keresletet az ingatlanpiacon.

A teljes interjú a Portfolio weboldalán olvasható.

Megjelent: 1736 alkalommal Utoljára frissítve: 2016. november 17., csütörtök 13:55

Blog archivum