Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Nincs napirenden az újlakásáfa meghosszabbítása

2017.11.24. Írta:

Egyelőre nem vizsgálja a kormány az újépítésű lakások vásárlását érintő kedvezményes áfa meghosszabbításának lehetőségét – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter egy mai sajtótájékoztatón, amelyet az építőipari kivitelező nagyvállalatok képviselőivel folytatott egyeztetés után tartottak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az Építőipari Ágazati Konzultáció első ülése után az építőipar teljesítményének növelését célzó együttműködési megállapodást írt alá. Koji László, az ÉVOSZ elnöke elmondta: az ágazati konzultáción az ágazat részéről a húsz legnagyobb forgalmú építőipari kivitelező cég vett részt.

Koji László kifejtette, hogy az aláírt, egyébként nyilvános, dokumentum egyik fejezete a középtávú várakozásokkal foglalkozik, hiszen az egyik fő cél az építőipar kiszámítható működtetése, az eddig jellemző hullámzások kiegyenlítése. A konzultáció folytatásáról megjegyezte, hogy a későbbiekben át kell tekinteni a helyzetet az építőipari KKV-k oldaláról is.

Kormányzati ígéretek

Az újlakásvásárlást érintő, a jelenlegi szabályozás szerint 2019.12.31-ig érvényben lévő 5 százalékos áfával kapcsolatban elmondta, hogy a határidő felülvizsgálata az idén biztosan nem szerepel már a kormány napirendén, de ha az egyeztetések során az ágazat szereplői erre szakmai javaslatot tesznek, azt a kormány megvizsgálja.

A nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy folytatódik az otthonteremtési program a CSOK támogatásokon keresztül, amelynek fontos hozadéka lesz – a lakásépítések számának fenntartásával – a megfelelő lakásmobilitás elérése, a lakásállomány amortizációjának pótlása, megújítása.

Ígéretet tett a panelkorszerűsítés folytatására, erre vannak források a 2018-as költségvetésben is.

Kiemelte a szakképzés átalakításának, a hiányszakmák népszerűsítésének és a szakképző iskolák korszerűsítésének támogatását. Utóbbira tíz éves távlatban mintegy 300 milliárd forintot szánna a kormány. Hangsúlyozta, hogy a képzési rendszer – mind a szakképzés, mind a felnőttképzés - átalakításának alapja, hogy a képzést a kereslethez, a piac igényeihez igazítsák.

Bejelentette azt is, hogy december közepén 20 milliárd forintos kerettel pályázati lehetőséget nyitnak az építőipari vállalkozásoknak, amellyel technológiai, automatizálási eszközök beszerzését támogatják, segítve az ágazat szereplőinek a kapacitások bővítését és a technológiai váltást. Ehhez kapcsolódva Koji László hozzátette: az elmúlt évtizedben elmaradt beruházások pótlása égető kérdés.

Ágazati várakozások

Az építőipar ma az egyik leggyorsabban fejlődő ágazata a gazdaságnak, amelynek a teljesítményéből jelenleg mintegy 4 százalékkal részesedik. A cél az ágazat további súlyának növelése, a részarány 5-6 százalékra emelése. Jelenleg az építőipar lehetőségeinek és kapacitásainak újraépítése zajlik - – mondta Varga Mihály.

Az építőipar teljesítménye az elmúlt időszakban 27 százalékkal növekedett, de ez még mindig kevés. A további felzárkózáshoz, a fizetőképes kereslet kiszolgálásához, a kapacitások pótlásához kormányzati segítségre van szükség, hiszen a kormányzat jelenleg a legnagyobb megrendelője az ágazatnak – mondta az ÉVOSZ elnöke. Ez utóbbi miatt is kérik azt a kormánytól, hogy tegyen olyan piackiegyenlítő lépéseket, amelyek segítik kezelni az időről időre jelentkező, akár 30-40 százalékos keresleti különbségeket.

A munkaerőhiánnyal kapcsolatban Koji László kiemelte, hogy bár ma 35 ezer fővel többen dolgoznak az építőiparban, mint a 2014-es mélyponton, ennek a munkaerőnek a nagy része még be sem tanított segédmunkás, akiket képezni és foglalkoztatni is kellene egyszerre. Ehhez kormányzati segítséget vár az ágazat. Hangsúlyozta, hogy most szükség van a külföldi munkaerő szervezett foglalkoztatására, de nem ez a megoldás a magyar építőipar kapacitásgondjaira.

Az építőipar számíthat a kormány együttműködésére – jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

Megjelent: 3400 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. november 27., hétfő 11:33

Blog archivum