City Home bérlakások a Metrodomtól Metrodom

Piaci bérlakások is épülnek Budapesten

2017.04.10. Írta:

Új tevékenységgel bővíti portfólióját az egyik legnagyobb hazai ingatlanfejlesztő. A Metrodom mintegy 100 lakás fejlesztését tervezi kimondottan bérbeadási céllal. Erre a hazai ingatlanpiacon eddig nem volt példa ilyen méretben, hiszen csak néhány önkormányzat vállalkozott bérlakásépítésre.

A cég a IX. kerületben már most is kínál bérbeadásra lakásokat, ráadásul úgy, hogy saját tulajdonban tartja az ingatlanokat, a közeljövőben azonban több projektjében is hasonló tevékenységet tervez. Hosszabb távon a társasházakban 20-30 lakást bérbeadási célra különít el, így kialakítva egy nagyjából 100 lakásos bérbeadási portfóliót.

"A következő években akár egy teljes társasház bérbeadási célra történő fejlesztését is elképzelhetőnek tartjuk, aminek különösen az olyan népszerű városrészekben van létjogosultsága, mint a IX., a XI., vagy a XIII. kerület." - mondta el a Portfolio megkeresésére Kiss Gábor, a Metrodom ügyvezető igazgatója.

Máshol csak önkormányzati fejlesztésben terveznek bérlakásépítést

Magyarországon eddig egyedül a XIII. kerületben terveztek piacihoz közeli, de önkormányzati bérházat, ezt azonban az önkormányzat saját fejlesztésben valósította/valósítja meg. A korábban elkészült százlakásos passzív bérház után most 34 lakásos bérház építését tervezik a Jász utca 72. szám alatt, illetve 23 lakásos házat a Kartács utcában. Utóbbiban 40 és 50 négyzetméteres lakások kapnak helyet, amelyekből két lakást kifejezetten mozgáskorlátozottak részére alakítanak ki. A két újabb bérház energetikai és környezetvédelmi szempontból megfelel a passzívház követelményeinek. Az építésre 1 milliárd forint áll rendelkezésre, a befejezése 2017 év végére várható.

Ugyancsak az önkormányzat tervezi bérlakások építését Nyírbátorban. A városvezetés önerőből és hitelből lát neki a bérlakásépítésnek. Első lépésként az idén nyáron induló, egymilliárd forint nagyságrendű projektben száz bérlakást építenek. További lakásokat is építenek majd eladásra, bérbeadásra, valamint átmeneti megoldásként munkásszállásokat is. A bérlakásokat az elmúlt évtizedekben odatelepült magyar és külföldi tulajdonú vállalkozások bérelhetnék dolgozóiknak, vagy lakbértámogatással segítenék őket a kedvezményes bérleti díj megfizetésében.

Nyírbátor

Mostantól piaci alapon is megérheti

A piaci alapú bérlakások fejlesztésével szemben a beruházóknak még mindig jövedelmezőbb felépíteni majd lakásonként értékesíteni egy projektet, a portfólió diverzifikálása szempontjából azonban érdemes egy ilyen fejlesztést is indítani - tette hozzá a szakértő. A cég tulajdonában maradó épület ugyanis a folyamatos jövedelemtermelés mellett a későbbi fejlesztések hitelezéséhez is jó fedezetet biztosít. Persze a bérbeadás körüli jogi és szabályozási nehézségek még most is fent állnak a piacon, de ha megfelelő bérlőket tud találni a cég, akkor kimondottan előnyös lehet a beruházás.

metrodom arak 20170407

A jövőben tehát arra számíthatunk, hogy nyugat-európai - különösen németországi - mintára egyre több helyen tűnnek fel bérbeadási célú lakásfejlesztések, sőt előfordulhat, hogy egyes piaci befektetők, akik eddig kizárólag a kereskedelmi ingatlanok között válogattak, bérháznak kialakított teljes társasházakat vásárolnak majd meg.

Az egyik legnagyobb kérdés az, hogy kik bérelnének Magyarországon lakást és mennyiért. A Metrodom által építendő lakásokat a tervezett bérleti díjért egész biztosan csak magas jövedelműek és külföldiek fogják tudni kibérelni. Továbbra is probléma marad a bérből-fizetésből élő középréteg, a pályakezdők lakáshelyzetének megoldatlansága.

Erre leginkább egy részben támogatott, közhasznú, akár pl. az osztrák mintára létrehozható szövetkezeti bérlakásrendszer felépítése lehetne a megoldás.

Ugyancsak jól működhet egy olyan mobilitási célú bérlakásállomány kialakítása az ipari központokban, amely kedvezményes bérleti díjért lehetne hozzáférhető a településen működő vállalkozások – adott esetben még munkáltatói támogatással is segített – dolgozói számára, mint ahogy azt Nyírbátorban is tervezik megvalósítani.

Forrás: Portfolio, igylakunk.hu

További cikkek az igylakunk.hu oldalon bérlakásépítés témában:

Innovatív megoldások a fenntartható lakhatás megteremtésére

Bérlakások kellenek a munkaerő megtartásához

Ki és miből építene bérlakásokat Magyarországon?

Fontos lehetőség az önkormányzatoknak a munkaerőmegtartásban

Energiatakarékos bérlakás-negyedeket kellene építeni

A stabil foglalkoztatáshoz hosszú távú lakásmegoldást kell ajánlani

A lakásbiztonság a legfontosabb kritérium

A bérlakás a minőségi lakásépítések zászlóshajója lehetne

A hazai rendszer alig támogatja a lakásbérlést

Halaszthatatlan a kiszámítható bérlakásrendszer megteremtése

Új megoldásokra van szükség a bérlakásrendszerben

Megjelent: 2522 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. április 11., kedd 14:55

Blog archivum