e4/Wienerberger

Pontosan ilyennek álmodtuk meg az otthonunkat!

2015.11.18. Írta:

2015. szeptember végére lezárultak Magyarország első energiahatékony e4 téglaházának építési munkálatai Budapesten. A Wienerberger konszern e4 épületfilozófiája alapján megvalósított, mintaértékű, közel zéró energiaigényű családi ház kulcsait októberben át is vehette az építtető család.

A házátadó ünnepségen Réka, az édesanya, elérzékenyülve, meghatottan mesélt arról, micsoda öröm számukra, amikor hazaérkeznek és megérzik az otthon melegét.

 MG 2341

„Felépült a házunk, ahol minden hazatéréskor az otthon igazi melege vár bennünket! Ez az első hely, ahol végre megállapodunk, és innen már sohasem költözünk tovább!”

 MG 2548 cmyk small

A ház építése 207 napot vett igénybe, amit egy közel három évig tartó előkészítés, koncepcióalkotás és műszaki tervezés előzött meg. A felépült közel zéró energiaigényű téglaház a Wienerberger e4 tervezési filozófiája alapján az energiahatékonyság mellett élhető lakókörnyezetet, egészséges lakóklímát és elérhető építési költségeket is biztosít. A ház 4,5 szobás, lakóterülete összesen 147 m2, ezen túl a belső teret tágas, fedett teraszok (58 m2) kötik össze a kerttel, illetve az emeleten 7,3 m2 erkélyt és 21 m2 tárolót építettünk.

 MG 2560 retusalt small

Az épület kétszintes, mely energetikailag kedvezőbb a földszintesnél. A földszinti nagy üvegfelületek természetes árnyékolását a felső épülettömeg kiugratásával oldotta meg az építész. A nappali mennyezetét a ház ferde, 20 fokos hajlásszögű tetősíkja adja - vizuálisan az emeleti galériával összenyitva, mely tágas térélményt biztosít. A 20 fokos dőlésszögű födém Porotherm Födémrendszer alkalmazásával Magyarországon különleges mérnöki megoldásnak számít, így méltó eleme a Wienerberger referenciaháznak.

A ház az előzetes épületenergetikai kalkulációk szerint kétszeresen túlteljesíti a ma érvényben lévő-, és teljesíti a 2021-ben érvénybe lépő energiafogyasztásra vonatkozó követelményértéket.

 MG 2222

Az épület fűtési-hűtési rendszerét levegős hőszivattyú berendezés biztosítja, mely padló- és mennyezetfűtéshez kapcsolódik. A hőszivattyú mellett, – szintén megújuló energiaforrást hasznosító – napelemeket is terveztünk az épületre. A hőszivattyú napelemekkel kombinálva nagyon hatékony megoldás. Jelenleg a család anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé a napelemek azonnali beépítését, viszont ezek helyét műszakilag előkésztettük. Ez az előrelátó szemlélet lehetőséget teremt arra, hogy a ház több lépcsőben korszerűsíthető legyen, ezáltal biztosítva, hogy 20-30 év múlva is megfeleljen az akkori, szigorú energetikai követelményeknek, így megtartsa értékét és hosszú távon biztosítsa a gazdaságos üzemeltetést.

Wienerberger e4haz final small

A családi ház falazata Porotherm 44 Klíma Profi téglából épült külső hőszigetelés nélkül, a tetőre szürke színű Tondach Figaro Deluxe cserép került.

 MG 2601

Az e4 ház bemutatása 2016-ban folytatódik, a családi ház „fogyasztását” az érdeklődők folyamatosan figyelemmel kísérhetik majd a www.e4haz.hu weboldalon, ahol most a kivitelezés lépései tekinthetők meg, valamint ingyenes szaktanácsadás is kérhető mindegyik fázishoz kapcsolódóan.

További tájékoztatás: Szomory-Takács Eszter, Wienerberger Téglaipari zRt.
1119 Budapest, Bártfai u. 34., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 1/464-7049

Megjelent: 2283 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. november 18., szerda 15:49

Blog archivum