Szépség - Hasznosság - Tartósság

2014.05.19. Írta:

Neked mit jelent egy épület? Mi ugrik be elsőre? Hogy milyen szép/csúnya? Klassz lehet lakni benne, vagy épp semmi pénzért oda nem költöznél? Még az unokáid is csodálni fogják?

 

A Három könyv az építészetről című sorozat éppen ezt a három szempontot veszi sorra: szépség – hasznosság – tartósság.

„Cságoly Ferenc Ybl- és Kossuth-díjas építész, egyetemi tanár a Három könyv az építészetről. A szépség című nyitó kötetében a több mint kétezer évvel ezelőtt élt első építészeti gondolkodó, Vitruvius felvetéseit veszi újra elő, bizonyítva, hogy a változó korok és a véleménykülönbözőségek ellenére léteznek olyan értékek, amelyek kiállják az idő próbáját.

Bosch híres festménye, A gyönyörök kertje Stonehenge hatalmas kőtömbjei, Peter Zumthor bregenzi múzeuma, Le Corbusier Modulorja vagy egy napraforgó virága - akár egyetlen fejezet képeit szemlélve is szembetűnik, hogy váratlanul izgalmas válogatásról van szó. A példák, elemzéseik és a személyes megjegyzések egészen különböző korokba és helyekre invitálják az olvasót. Híres építészek neves alkotásai kerülnek egy aprócska faluban megbúvó házacska vagy egy vers mellé, hogy együtt érveljenek a helyes arány, a lépték, a ritmus vagy a kompozíció fontossága mellett.

A második kötetben a hasznosság fogalmát értelmezi. A könyv képeit nézegetve is azonnal érzékelhető, hogy ismét egy gazdag, felfedezésre váró univerzumba lépünk, ahol Van Gogh saját, arles-i szobájáról készített festménysorozata természetes módon osztozik egy oldalpáron a Földközi-tenger partján talált kis kunyhó rekonstrukciós rajzával és az athéni építészet egy jeles emlékével. Mire az olvasó eljut az épületek rendeltetés és épülettípusok szerinti osztályozásához, addigra megismerkedik a térről és a helyről való elmélkedéssel is, és megérti, hogy Vitruvius építészeti alapvetése miért foglalkoztatja ma is a gyakorló építészeket.”

A SZÉPSÉG egy céljában és szemléletében is egyedülálló trilógia első kötete.

Ha a szépség az érzelmekhez szól, akkor A HASZNOSSÁG a gyakorlatiasság és az ésszerűség kifejeződése. Terek, térrendszerek és rendeltetés - ezeket értelmezi a második könyv.

A harmadik könyv A TARTÓSSÁG fogalmát járja körül, azt igyekszik megfejteni, hogy mi a titka a valóban maradandó építészeti alkotásoknak.

  • Három könyv az építészetről 1. – Szépség
    Cságoly Ferenc (szerk.)
    Akadémiai Kiadó, 2013

  • Három könyv az építészetről 2. - Hasznosság
    Cságoly Ferenc (szerk.)
    Akadémiai Kiadó, 2014
Megjelent: 2323 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. május 23., péntek 12:05

Blog archivum