Szükség volt bérlakásokra - megépítették

2014.07.24. Írta: Rehák László György

Budapest 13. kerületében hosszú távú tervek vannak a kerület köz- és lakóépületeinek energiahatékony felújítására, újjáépítésére. A tervek nem maradnak papíron, a megvalósítás folyamatosan halad. Ennek a párját ritkító jelenségnek jártunk utána.

Mik a XIII. kerület Önkormányzatának jövőbeli tervei a bérházakkal kapcsolatban? Kik és hogyan pályázhatnak a jászutcai passzívház lakásaira? Mennyibe fog kerülni az élet passzív körülmények között? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgettünk Szabó Tamással a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. központi ügyfélszolgálatának vezetőjével.

Milyen tervei vannak a XIII. kerületi Önkormányzatnak energiatakarékos építések területén?

Az önkormányzatnak van egy 2033-ig tartó hosszú távú fejlesztési terve, ami nem csak lakásépítésre vonatkozik. Jelen pillanatban az a cél, hogy a bérlakások építése folytatódjon. Kimondva-kimondatlanul a következő ciklusra is hasonló nagyságrendben gondolkozik az önkormányzat (ha ez a testület marad a választások után), mint amit most sikerült teljesíteni.

Ebben a ciklusban 100 lakás épült egy passzívbérház-projektben. Ezt vállalta és teljesítette is a XIII. kerület vezetése. Augusztus derekán átadó ünnepség lesz, egy hónappal később pedig beköltözés. Mi úgy látjuk, hogy a 100 lakásos építkezés egy ciklusra jó szám és reálisan vállalható.

Azt, hogy passzívház lesz-e, azt nem tudom kijelenteni. Üzemeltetőként és beruházóként is meg kell néznünk, hogy teljesülnek-e azok az elvárások, amelyek a tervezőasztalon olyan szépen mutattak. Tudnunk kell, hogy ilyen léptékben a passzívház építése, fenntartása, üzemeltetése megéri-e.

A XIII. kerületben nyáron intézmény-felújítások, karbantartási munkálatok zajlanak, jelen pillanatban óvodák, bölcsődék a sorosak.

Egy óvodát (Napraforgó óvoda) és egy bölcsődét (Boribon bölcsőde) adtunk át az újlipóti, illetve az angyalföldi részen. Ezekről azt lehet tudni, hogy a környezettudatosság és az energiahatékonyság jegyében készültek (napkollektor a tetőn, vastag szigetelés, többrétegű nyílászárók stb.), és mi leginkább ebben gondolkozunk a továbbiakban is.

A passzívházba milyen úton történik a pályáztatás, van-e túljelentkezés?

Onnan kezdeném, hogy nagyon nagy az érdeklődés (sajtó, egyesületek, más önkormányzatok, testvérvárosok) a ház iránt. Csak a kerület honlapjáról több ezer pályázati anyagot töltöttek le.

Az első körben 55 pályázat érkezett be, és ebből 29 nyertes volt. Ezeknek a pályázóknak már a lakásválasztója is lezajlott. A második kör eredményei még feldolgozás alatt vannak, most úgy gondolom, hogy 50-60%-át a háznak meg fogjuk tölteni és a harmadik körben teljes lesz a létszám. Túljelentkezés ebben az esetben nincsen, mert nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelni.

A pályázati kiírásban – a többi között – feltétel a komfortos és összkomfortos lakások leadása, melyek bérbeadhatóak, tehermentes (0-ás közműigazolás becsatolásával), rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban vannak, további feltétel a kéthavi kaució megfizetése stb. Ezentúl csak olyan személyek indulhattak, akik teljesen tartozásmentesek. A beköltözés előtt pedig kötelező a részvétel egy lakáshasználati képzésen (a passzívburok megóvása miatt).

A szerződés 5 évre szól. Azok, akik normálisan élik az életüket, betartják a feltételeket és teljesítik a kifizetéseiket, automatikus szerződéshosszabbítást kapnak.

Fontos kiemelni, hogy a passzív lakásért leadott bérlakások tisztasági renoválást kapnak, majd a kerület hagyományos lakáspályáztatásán újraindulnak. Így elmondható, hogy a passzívház egy lakása révén – átlagban – 2-2,5 családnak tud segíteni az önkormányzat.

A hagyományos pályáztatáson a túljelentkezés nagyon nagy. Évente 2-3 hagyományos bérlakás-pályázatot ír ki az önkormányzat, ami alkalmanként 10-22 ingatlan megpályáztatását jelenti, átlagban 1 lakásra 20 pályázat érkezik.

Mit lehet most tudni a passzívház lakóinak későbbi költségeiről?

A passzívház bérleti költsége 1050ft/m2/hó. A sima piaci albérletek ennél drágábbak, mivel ez egy felkapott kerület eladásban és albérletben is. Nagyságrendileg az 1050 ft/m2 a 13. kerületben jó árnak számít. Persze akadnak olyan családok, akiknek ez is elérhetetlen, mert ha kiszámoljuk a 40m2-es lakás esetén havi 42000 ft-ot jelent a bérleti díj, plusz költség a közös költség, az áram, a víz, a tv és internet valamint a telefonszámlák. A passzívház esetében kedvező, hogy b. Előzetes kalkulációk szerint átlag 1500 ft/hó környékén alakulhat a fűtés díja.

passziv berhaz7

A házban a központi hűtő-fűtő rendszer 19-20°C-os állandó hőmérsékletet tart fent. Nyilván, mindenki saját igényeinek megfelelően temperálhatja a lakását, és az átlagtól való eltérést külön mérővel tudja számon tartani, ami minden lakásban adott.

Mennyibe került a passzívház a kerületnek, és milyen megtakarítási várakozások vannak?

A passzívház építése egy hagyományos háznál kicsit (20%) drágább. Ez a költség a 100 lakás esetében a tervezéstől a beköltözésig (környezetrendezéssel együtt) 2,3 milliárd forintot jelent, ami egyértelművé válik, ha sorra vesszük az épület rendszereit: 30cm vastag polisztirol szigetelés, talajszondás, hőszivattyús, légbefújós fűtő-hűtő rendszer, padlófűtés, háromrétegű nyílászárók.

A megtérülésre pedig azt lehet mondani, hogy elsősorban nem a haszonszerzés miatt épült, hanem azért mert szükség volt rá. Vannak azonban számítások, melyek azt állítják, hogy 15-20 év alatt megtérül a belefordított költség.

Milyen hasznos információk vannak a lakók számára?

A passzívháznak van egy szigorú házirendje, ami egy viselkedési és etikai kódex is a lakók felé. E mellé a ház egyik lakója egy kijelölt gondnok lesz, aki rendelkezésre áll majd minden kérdés kapcsán. Ez nem egy átlag épület, így nem lehet felelőtlenül furkálni a falat, és csak úgy kicserélni dolgokat. Apró rutin feladatoktól a legnagyobb szerelési munkálatokig ki lehet és bizonyos esetekben ki is kell kérni a gondnok véleményét.

A passzívházakat úgy tájolják, hogy a nyílászárókon a legtöbb fény jusson a hasznos térbe. Nyáron -különösen kánikula idején - ez zavaró lehet, éppen ezért minden lakáshoz zsalúziát szereltek fel. Ez tovább növeli a ház küllemében az egységét és egy újabb terhet von el a lakók tárcájától, hisz nem kell különféle árnyékolókra költeniük.

A lakás berendezését képzi a konyhabútor, a villanytűzhely, az elszívó és a mosogató.
Külön kiemelnék két „extrát": az épületet 2 db akadálymentesített lifttel is ellátták, valamint a lakók fedett, zárt garázs is kapnak majd.

Kapcsolódó cikk:

Olcsóbb és jobb érzés benne lakni

Megjelent: 2964 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. július 18., péntek 16:28

Blog archivum