Portfolio

Tömegével dőlhetnek be lakásprojektek

2017.07.17. Írta:

Már most is van olyan projekt, ahol a beruházó elszámította magát, és a megemelkedő magas építési költségek miatt a projekt lefújására kényszerült, annak ellenére, hogy a lakásokat már részben értékesítette. Az év vége felé haladva pedig egyre több példa lehet erre - írja a Világgazdaság.

A Portfolio számításai szerint, az új lakás projektek megépítése egyre nagyobb költségekkel jár, amire a fejlesztőknek a lakások árainak emelésével kellene reagálniuk annak érdekében, hogy megérje a projektet egyáltalán elkezdeni. A már megkötött szerződések esetében azonban ez problémás lehet, így pedig a túl alacsonyan árazott projektek beruházói komoly gondban lehetnek.

Kricsfalussy Tamás, a Metrodom Zrt. értékesítési vezetője szerint, a következő fél évben valószínűleg több budapesti lakásprojektet is lefújhatnak, az emelkedő építési költségek miatt ugyanis több vállalkozás is elszámolhatta magát, vagy egyszerűen nem talál kivitelezőt. Ma már ráadásul nem csak a kivitelezői kapacitáshiány okoz gondot, hanem az építési anyagokra is várni kell. A nagyobb cégek azzal védekeznek, hogy több hónapra előre igyekeznek lekötni a szükséges árut, akár 1-1,5 évvel előre. A szakember szerint szintén probléma, hogy nem minden lakásépítő talál az általa beárazott költségszinten kivitelezőt, az esetenként 30 százalékos különbség pedig már vezetett részben előértékesített projekt lefújásához, az év végéig pedig erre egyre több példa lehet.

Koji László, az Építési Vállalkozók Szakszövetségének (Évosz) elnöke szerint az ágazat képes kezelni az átmeneti feszültségeket, bár a lapnak tett nyilatkozata szerint, a tavaly megkötött szerződések újraárazása esetén komoly viták lehetnek, ami a kivitelezés csúszásához vezethet - olvasható a vg.hu-n.

Már most is komoly csúszások vannak

A Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint ugyanis már 1200 olyan lakás volt az idei év közepén Budapesten, ahol a tervezett átadási időhöz képest 1 évet is csúszik a projekt befejezése. A Portfolio által megkérdezett szakértők szerint is, komoly problémák lehetnek az újlakás-projektek egy részével. Mint Árendás Gergely, a Buda Part projektet fejlesztő Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, „nem könnyű szakembereket találni, megnőhet a kivitelezési idő és költség is, ezáltal pedig a megtérülések is jelentősen változhatnak. Így sokaknak meg kell fontolniuk, hogy milyen feltételek mellett éri meg valóban elindítani egy-egy fejlesztést, illetve nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy csak megbízható, stabil hátterű kivitelezőkkel és alvállalkozókkal dolgozzanak."

A munkaerőhiány már most soha nem látott magasságokba szökkent, miközben még messze nem értük el a válság előtti foglalkoztatottsági szintet. A kivitelezési költségek növekedésének irányába hat az állami beruházások hamarosan bekövetkező indulása, és a kereskedelmi ingatlanpiac felfutó fejlesztései is az építőipari kapacitásokat használják.

A jövőben tehát az új lakások árainak növekednie kell, hogy a fejlesztőknek megérje az egyes projekteket elindítani. Ez azt is jelenti, hogy ha sikerül az áfát még 2020 után is 5 százalékon tartani, akkor a lakások ára a jelenlegi szinthez képest 28 százalékkal kellene, hogy emelkedjen 2020-ra a megfelelő profit biztosításához. Amennyiben pedig az áfa - ahogy a jelenleg érvényes szabályozás szól - 2020-tól ismét 27 százalékosra ugrik, már a jelenlegi szintnél közel 55 százalékkal többért kellene adnia a lakásokat a beruházóknak.

Ezek már azonban brutálisan magas összegek, amelyek esetében erősen kérdéses, hogy lesz-e fizetőképes kereslet, így könnyen elképzelhető, hogy egyszerűen nem indítanak majd projekteket a fejlesztők, mivel azok nem tudják a megfelelő profitabilitást biztosítani. Szintén visszakozhatnak az olyan beruházások esetében, amelyeket túl alacsony áron értékesítenek, és nem kellően veszik figyelembe az építési költségek várható emelkedését. Már most is több olyan projekt van a piacon, ahol a tervezett átadás dátuma 2019, amelyek ráadásul a várhatóan 2017-2018-ban elkészülő projektekkel versenyeznek, a két esetben az építés költsége azonban jelentősen eltérhet egymástól, hacsak a fejlesztők nem kötik le előre két évvel is kapacitásokat. Ezt azonban vélhetően csak a nagyok tudják megtenni – írja a Portfolio.

Forrás és további cikkek a témában: Portfolio

Megjelent: 1689 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. július 14., péntek 13:48

Blog archivum