Tudod hol vannak Magyarország legöregebb lakásai?

2015.07.28. Írta:

Egyetlen térképen mutatja meg a magyarországi lakóépületek életkorát az Otthontérkép ingatlankereső portál. A TLE IGYLAKUNK.HU anyaga után újabb beszédes illusztráció az elöregedő hazai lakásállományról.

Az elöregedett lakásállományt nem lehet csak felújításokkal kezelni. A gazdaságosan nem korszerűsíthető, van teljesen felújíthatatlan épületek helyett újat kell építeni.

A lakásépítésekre, tehát, nem a lakásszám növelése, hanem a lakásállomány minőségi megújítása miatt van szükség. A mai magyar lakásállomány nem alkalmas arra, hogy több mint 400 évig fennmaradjon.

Az hazai újlakás-építés viszont még mindig százéves mélyponton van. A lakásépítési engedélyek száma ugyan növekszik, de ez csak az elmúlt két évhez képest javít a képen, a 2000-es évektől még mindig óriási az elmaradás. A tavaly épített alig több mint 8 ezer új lakás még mindig csak arra elég, hogy a hazai lakásállomány (4,39 millió) több mint 400 évente újuljon meg. A 100 éves megújulási ütemhez évi 43.000 db lakást kellene építeni.

lakásepitesek grafikon 1921 2014

tablazat kek VILAGOSABB 2015 04 01 ver2

Az Otthontérkép interaktív térképén megnézhetjük az ingatlanok átlagkorát, a 1946 előtt, illetve az 1990 után épült lakóingatlanok arányát – megyei, kistérségi, valamint budapesti kerületi bontásban.

Lássuk az Otthontérkép elemzését:

Elöregedett lakások
A magyarországi lakásállomány elöregedőben van, az átlag lakás közel 50 éve épült.
Az elmúlt években a kiadott új építési engedélyek száma történelmi mélyponton volt. Az új lakások építésének csökkenő trendje 2014-ben megállni látszott és biztató, hogy 2015 első negyedévében 2014 azonos időszakához mérten további 44%-kal nőtt az új engedélyek száma, de az alacsony bázis miatt ez még nem ok a hurrá optimizmusra.

Otthonterkep lakas epeng

Ha országos állapotokat nézzük, a 2011-es népszámlálás adatai szerint a legtöbb ingatlant 1946 előtt valamint az 1970-1980-as évek alatt épült az országban. A több, mint 65 éves ingatlanok, melyek nagyságrendileg a második világháború végéig épültek meg – jellemzően egyébként a világháborút megelőzően – a lakóingatlan állomány 20%-át teszik ki. Az 1970-es – 1980-as évekre tehető lakásépítési boom az úgynevezett gulyáskommunizmus eredménye, ekkor az általános jólét növelése érdekében támogatott lakás- és lakótelep-építések kezdődtek, ami egyébként az ország eladósodásához is hozzájárult.

A rendszerváltást követő években az újonnan épült ingatlanok száma drasztikusan, a harmadára visszaesett, fordulatot csak a 2000-es évek lakástámogatási rendszere, valamint a devizahitelezés elterjedése és felfutása hozott, annak ismert negatív következményeivel. A válságot követően tovább zsugorodott az új építések száma.

Otthonterkep lakoing korszerint

Nagy különbségek az országban

A legöregebb a lakásállomány: Tolna, Békés és Nógrád megyében. A legidősebb lakásállománya a Bács-Kiskun megyei Bácsalmási kistérségnek van, a lakóingatlanok közel fele a második világháború előtt épült és mindössze 4,5%-a 1990 után. Baranya megye három kistérséget adott a legidősebb lakásállománnyal rendelkező tíz kistérséghez, Békés, Csongrád, Tolna, Vas, Somogy, és Veszprém megye pedig egyet-egyet.

Otthonterkep legidosebbA legfiatalabb a lakásállomány: Győr-Moson-Sopron megyében, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, na és mindenek előtt Budapest agglomerációjában. A legfiatalabb lakásállományú tíz kistérség közül hat Pest megyébe, méghozzá a budapesti agglomerációban helyezkedik el. A 2000-es évek elején megindult szuburbanizációs folyamat következményeként a budapesti agglomerációban beindult az építőipar és gomba mód szaporodtak az új építésű ingatlanok.

Otthonterkep budapest ingatlan

A legfiatalabb lakásállomány a Veresegyházi kistérségé, ahol 1990 után épült az ingatlanok közel fele, de az Érdi és Dunakeszi kistérségben is 35-40% körüli az arány. Az újonnan épült ingatlanok magas arányának köszönhető, hogy a Balaton környéki Siófoki és Hévízi kistérség is az első tízbe került. De Magyarország keleti részéről is jutott a listába két kistérség, a Hajdúszoboszlói és a Nyíregyházai.

Otthonterkep legfiatalabb

Budapest az ezeréves város

Persze nem a lakásállományának kora, ami átlag 52 éves. Budapest igazi kétarcú város, a belvárosában százával állnak a száz évesnél is idősebb épületek, melyek közül a Vörös Sün Ház a jelenleg legidősebb (1260 körül épült), az 1970-80-as évek nyomát a lakótelepeken lehet fellelni, miközben a város egyes részein jelenleg is épülnek az új társasházak.

Otthonterkep budapest korA legidősebb lakóingatlan-állomány az I., V., VI. és VII. kerületben található, a külső kerületek felé haladva pedig az átlagos kor csökken. A legtöbb új ház a IX. és a XIII. és XIV. kerületben épül, itt a legmagasabb az 1990 után épült ingatlanok aránya.

Kapcsolat a lakásárakkal

Természetesen egy új építésű ingatlan négyzetméterára magasabb, mint a lényegesen korosabb hasonló ingatlan négyzetméterára, ezt bizonyítja, hogy az Otthontérkép átlagár térkép adatai és az 1990 után épült ingatlanok aránya között erős az összefüggés. Az alábbi ábra szerint minél több az 1990 után épült ingatlan aránya egy kistérségben, annál magasabb az ingatlanok átlagos négyzetméterára az adott kistérségben.

Otthonterkep ingatlan negyzetmterForrás: Otthontérkép, Urbanista

Megjelent: 2634 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. augusztus 18., kedd 14:21

Blog archivum