Ambeisbachzeile, Bécs © MA20/MXR

Új lendületet vett a bécsi napenergia-offenzíva

2024.02.06. Írta:

Magyarországon tiltott, másutt, például Bécsben kifejezetten ösztönzik és anyagilag is támogatják: ez az erkélyekre telepíthető háztartási napelem. 2024-től az osztrák főváros évi 15 millió euróval támogatja a különboző napelemes rendszerek létesítését. Erről kérdeztük a Bécsi Városháza illetékesét.

Bécs célja, hogy 2030-ra a háztartások egynegyede napenergiát használjon, ezért 2024-től évi 15 millió euróra emelték a város napelem-támogatási keretét. Az igénylés szabályait is, hogy bárki – legyen szó privát háztartásról, építtetőről vagy vállalkozásról –, aki a napelem gondolatával kacérkodik, találjon megfelelő támogatást.

Hütterdorferstrasse, Bécs / © MA20/Fürthner

Tavaly novemberig Bécsben összesen 3.300 új napelemes rendszert telepítettek, amelyek összteljesítménye 55 MWp. Ezzel a város túl is teljesítette a 2023-ra kitűzött célját, az 50 megawattpeak teljesítménybővítést. Év végére városszerte már 8.000 napelemes rendszer működött, amelyek több mint 155 MWp áramot termeltek. Ez 44 ezer háztartás ellátására elegendő és 35 ezer tonnányi szén-dioxidtól kíméli meg a környezetet.

500 kWp-ről 1.000 kWp-re emelték például a támogatott napelem-rendszerek méretének felső határát, mivel a nagy kiterjedésű rendszerek különösen hatékonyak. Ezeknél az 501 és 1.000 kWp közötti részre kilowattpeakenként 150 eurós támogatás igényelhető. A város napelem-támogatását január közepétől akkor is lehet igényelni, ha éppen van állami pályázati felhívás is

Napenergia-kampánnyal a 2040-ig megvalósítandó klímasemlegesség felé

Érdeklődésünkre Lorjan Polozani, a Bécsi Városháza Energiatervezési ügyosztályának PR-vezetője elmondta, hogy a bécsi tartományi támogatás napelemes rendszerek létesítésére – magánszemélyek és cégek számára egyaránt - 2004 óta létezik. A bécsi tartományi támogatás mellett fut állami napelemes támogatás is, amely szintén nyitva áll háztartások és vállalkozások előtt..

"Eddig 1.100 privát (háztartási) napelemes rendszer létesítését támogattuk a bécsi tartományi napelemes alapból. A bécsiek a napelemes rendszerek jelentős részét a támogatás igénybevételével létesítik. A döntő ösztönzést az állami és a tartományi támogatások jelentik" - fejtette ki Lorjan Polozani.

2023 végén Bécsben nagyjából 8.500 napelemes rendszer volt rákötve a hálózatra, amelyek összteljesítménye 165 MWp.

A támogatott beruházások gazdaságossága több tényezőtől függ. Eddig az átlagos megtérülési idő körülbelül 10-15 év volt, a megnövekedett energiaköltségek miatt azonban ez most jelentősen lerövidült. Egyébként a napelemek mellett a geotermikus hőszivattyúkra is van támogatás.

„Teljesítményben határozzuk meg a céljainkat. 2024-ben 200 MWp a cél, 2030-ra pedig 800 MWp.” – tett hozzá az illetékes.

Bécsi lakónegyed © MA20/MXR

2030-ra a bécsi fotovoltaikus rendszerek várhatóan összesen 800 MWp teljesítményűek lesznek. Ehhez évente körülbelül 100 futballpálya méretű fotovoltaikus rendszer bővítésére lesz szükség.

2023 végére kiépített közel 8500 fotovoltaikus rendszer több mint 165 MWp napenergiát szolgáltat. Ez körülbelül 47 000 bécsi háztartás ellátására elegendő, és évente több mint 37 310 tonna CO2-t takarít meg.

A bécsi éghajlat-változási ütemterv éghajlati célokat tűz ki, hogy 2040-re klímasemlegességet érjen el. Ennek elérése érdekében a város több mint 100 intézkedést határozott meg, ezen belül az energiaátállás egyik fontos építőköve a bécsi napenergia-akció.

Hotel Stadthalle, Bécs / © MA20/Fürthner

Főleg a bécsi vállalkozások és építtetők számára hasznos, hogy mostantól támogatják az önálló mérőhellyel nem rendelkező napelemes rendszerek bővítését is – méghozzá kilowattpeakenként 150 euróval. Ráadásul ezt a zöldtető-támogatással is kombinálni lehet, vagyis újabb támogatáshoz juthat például egy napelemekkel már rendelkező társasház, ha zöldtetőt létesít, amely fölé árnyékolóként újabb napelemeket telepít. Januártól megduplázták a többszintes lakóházak által igényelhető támogatást és teljes egészében támogatják azoknak az újépítésű épületeknek a napelem-rendszereit is, amelyeken már kötelező az ilyen telepítése.

Nemcsak megemelték például a kocsiparkolók fölé létesített napelem-rendszerek támogatását, de meg is hosszabbították 2025 végéig. Az új támogatást tavaly vezették be, kísérleti jelleggel. A parkolók fölé telepített napelem-rendszerek után kilowattpeakenként akár 500 eurós támogatást is lehetett igényelni, feltéve, hogy legalább 100 négyzetméteres vagy 15 kWp teljesítményű a rendszer. A zöldtetők fölé, árnyékolóként létesített napelem-rendszereket eddig kilowattpeakenként 150 euróval, maximum 180.000 euróig támogatta a város, de most ezt is megemelték.

Az összeállítás Bécs Város budapesti irodájának segítségével készült.

Megjelent: 290 alkalommal Utoljára frissítve: 2024. február 06., kedd 19:51

Blog archivum