Új megoldások keresése városi lakáshelyzetekre

2019.06.11. Írta:

Egyre több embernek egyre kevesebb hely jut a városokban. Ráadásul a méltányos és fenntartható lakhatás mind kevesebbek számára elérhető. A megoldást több szervezet, vállalat is keresi világszerte, így az IKEA is, amely a jövőre fókuszáló, lakhatással foglalkozó projekteket, illetve együttműködést indított útjára.

Egyre többen élnek, költöznek városokba. Hetente kb. 1,5 millióval nő a városlakók száma. Ez a tömeges városiasodás gyorsuló tendenciát mutat és a városok túlnépesedéséhez vezet, ugyanakkor a földterületek és a nyersanyagok fenntarthatatlan mértékű kizsákmányolását eredményezik. Az IKEA három minta projektet mutatott be a jövő olyan lakhatási kérdéseire válaszolva, mint a növekvő városi közösségek és a kis terek.

Az IKEA, az Ikano Bostad és a SPACE10 együttműködése a lakóterületek tervezésében

Az IKEA kezdeményezésére két - "Better Living" és "The Urban Village" - projekt indult el, amelynek fókuszában a zárt lakóközösségek sokrétű megközelítése áll. Kiemelt szerepet kap egyrészt a hovatartozás érzése (ami bizonyítottan javítja az egészséget és növeli a boldogságot), másrészt a közös használatú szolgáltatásokhoz és létesítményekhez való hozzáférés (ide értve többek között a városi gazdálkodást, közösségi étkezést, fitneszt, közösségi közlekedést és kiskereskedelmet).

Better Living - IKEA és Ikano Bostad

Az Ikano Bostad és az IKEA a település- és lakókörnyezet-fejlesztés, az ingatlankezelés, a lakberendezés, illetve bútortervezés terén szerzett széleskörű tapasztalataira és ismereteire támaszkodva a Better Living projekt a jövő otthonaihoz kutat fel és fejleszt megoldásokat.

A projekt az IKEA által kutatott több területet is magába foglal:
• Új lakás prototípus, amely közvetlenül segíti a lakásmegosztást és minden család típus számára nyitva áll.
• Emberközpontú várostervezési módszer, ami lehetővé teszi a jobb élet elősegítését a lakókerületekben.
• Különféle termékek és lakberendezési megoldások kis, illetve közös lakóterekbe, amelyek fenntarthatók és megfizethetők az emberek többsége számára.

The Urban Village Project - SPACE10

A "The Urban Village Project" párbeszédet szeretne kezdeményezni a jövő lakásainak, lakókerületeinek, városainak tervezésével, építésével és megosztásával kapcsolatban. Feladata, hogy megoldást találjon az új városi valóság sürgető kihívásaira, miközben élhető, megfizethető és fenntartható otthonokat teremt az emberek számára. A projekt célja, hogy hangot adjon az emberek gondolatainak és reakcióinak.

A projekt részei:
• többgenerációs lakóközösségek a városok közepén, rugalmas, minőségi lakásokkal, amelyekhez a mindennapos életet támogató célzott szolgáltatások és létesítmények, illetve digitális interfész kapcsolódik,
• alacsonyabb árszintű belépési küszöb a lakáspiacon, a lakástervezés és a finanszírozás újragondolása révén, illetve új, előfizetéses rendszerű modellek bevezetésével, amelyek lehetőséget biztosítanak a bentlakóknak a lakás tulajdonjogának megszerzésére,
• adaptálható építőrendszer a körkörös üzleti modell jegyében, amely egyrészről fenntarthatóbb és CO2 kibocsátást csökkentő építkezési módokat, másrészről az épületeknek körkörös fenntartást és életciklust biztosít.

„Nyilvánvaló, hogy az épített környezet újragondolása nélkül városaink egyre fenntarthatatlanabbá, megfizethetetlenebbé és társadalmilag egyenlőtlenebbé válnak. Úgy látjuk, hogy sok szempontból a lakóközösségek kínálnak potenciális megoldást ezekre a sürgető problémákra. Az "Urban Village Project" azt járja körül, hogy hogyan tudunk olyan új valóságot teremteni, amely a jóllétet szolgálja és egyben egészségesebbé és boldogabbá teszi a lakótereket, miközben a lakók számára megfizethetőbb és hatékonyabb megoldás kínál” - mondja Jamiee Williams, a SPACE10 vezető építésze.

Az IKEA és az ORI együtt fejleszti a ROGNAN robotbútort a kisterű lakásokba

Ahogy a városok egyre növekszenek, úgy egyre csökkennek lakóterek. Ezért keresi az IKEA azokat a rugalmas és innovatív megoldásokat, amelyek lehetővé teszik az emberek számára, hogy kis lakásaikkal kapcsolatban továbbra is nagy álmokat dédelgethessenek. A lakásokban a legnagyobb kihívást egyrészt a tárolás jelenti, másrészt pedig, hogy elegendő hely jusson mindenre. Ez különösen a nagyvárosokban probléma, ahol gyakran kényszerülnek megalkuvásra az emberek a lakás egyes funkciói terén.

Az IKEA együttműködésre lépett az ORI amerikai startup céggel, amely robotbútort fejleszt modern lakóterekbe és különleges megoldással növeli a korlátozott alapterületű lakások kihasználtságát. Az együttműködés következtében megszületett a ROGNAN, ami olyan robotikus bútor megoldást nyújt kisterű lakásokba, amely az apróbb lakóteret okos lakássá változtatja úgy, hogy lakóit az otthon minden komfortjával és kényelmével ellátja.

„A bútorok méretének csökkentése helyett, a bútor igazodik az éppen aktuális funkcióhoz. Amikor alszol, nincs szükség a kanapéra. Amikor a gardróbszekrényt használod, nincs szükség az ágyra, és így tovább” - mondja Seana Strawn, az IKEA of Sweden új innovációkért felelős termékfejlesztője.

A Rognan nevű robotikus bútorrendszert egy érintőkijelző segítségével lehet vezérelni: az egész szobán át lehet csúsztatni, ketté lehet vele osztani a teret, és magában foglal egy ágyat, egy íróasztalt és egy kanapét is. A tervek szerint 2020-ban kezdik majd el gyártani Hongkongban és Japánban.

Forrás: Pénzcentrum, hvg.hu

Megjelent: 947 alkalommal Utoljára frissítve: 2019. június 13., csütörtök 11:58

Blog archivum