Építészfórum

Üllői családi ház nyerte a Média Építészeti Díját

2021.02.20. Írta:

 16. alkalommal a adták át a Média Építészeti Díját az Építészfórum szervezésében megvalósuló gála keretében, idén online közvetítésben

A legjobb épület díját idén a zsűri, amely a vezető magyar sajtóorgánumok (Telex, Forbes, Válasz Online) képviselőiből, illetve a szakma kiemelt szereplőiből állt, a Konkrét Stúdiónak ítélte az üllői családi házukért. A zsűri kiemelkedőnek tartotta, hogy az épületet az építész tervező és a megbízó közösen mutatták be, ezzel is mutatva, hogy megfelel funkciójának. Továbbá felhívták a figyelmet a ház külső anyagválasztásának sajátosságára is. A fekete hullámpala bár elsőre megkérdőjelezhető választás lehet egy családi házon, más szemszögből viszont a ház a magyar településeken előszeretettel használt építőanyag igényes felhasználására mutat alternatívát.

A tervek közül a zsűri Szántó Hunor Albertnek a Táj-Restaurációs Központ munkájáért ítélte oda az elismerést (konzulens: Vannay Miklós DLA). A terv, mely már korábban sok más rangos díjat is elnyert, vállaltan ideiglenes életidejével hívta fel magára a zsűri figyelmét. Kiemelték, hogy ez a megközelítés miért fontos a mai, pazarló építőipari gyakorlat fényében, és, hogy az egyre mélyülő klímaválság korában miért pozitív a természetes, lebomló építőanyagok használata.

Az alkotók a gálaesten bemutatták saját projektjeiket: a díjért versengő épületeket és terveket, melyeket a média és szakma képviselői értékelték. A zsűri mellett a közönség is megoszthatta véleményét előzetes online szavazás formájában. A közönség tetszését ebben az évben az épületek közül a kolozsvári PJ-ház nyerte el, melyet Péterffy Miklós (PÉTERFFY + DŐRY architects) tervezett.

A közönségtől legtöbb szavazatot kapó terv díját Györgyi Csenge és Iszak Bálint vehette át Vulkánmúzeum Izlandon munkájukért Pásztor Jánostól, az Építészfórum tulajdonosától. Tavaly óta egy új közönségdíjat is kiosztanak a MÉD szervezői épített környezet kategóriában, melyben idén Bunyik Emese Pele királysága munkája bizonyult a legjobbnak.

A Média Építészeti Díja keretében harmadik alkalommal adták át a Perika-díjat, az Építészfórum társalapítója és három éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékét őrző szakmai elismerést, amely olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik az építészet mellett több tudományos vagy művészeti ágban is innovatív módon kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtenek. A díjat ebben az évben Perczel Anna építész, örökségvédő, az Óvás! Egyesület elnöke érdemelte ki.

Az est folyamán az elmúlt évekhez hasonlóan több különdíjat is kiosztottak: az Austrotherm Energiahatékonysági Különdíját az Artonic tervezői, Töős György és Szőkedencsi Géza kapta a Richter Gedeon debreceni közösségi és iroda épületének megtervezéséért, míg az Austrotherm saját elismerését, a Kovács Zoltán-emlékdíjat, a Bálint Istvánnak (Szak. Szolg. Paks Kft.) ítélték oda. Az Europa Design Belsőépítészeti Különdíját a Fló Architects csapata, Csővári Linda és Demeter Ágota nyerte el az AKG Általános Iskola és Gimnázium munkájukért. Az Építészfórum által két éve alapított Fejlesztői Szakmai Nagydíjat a Gránit Pólus adta át Kiss Gábornak, a Metrodom cégcsoport műszaki igazgatójának és az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület alelnökének. A Nagyberuházások Különdíját az új Operaház Eiffel Műhelyház és Próbacentrum kapta, melyet Marosi Miklós és csapata tervezett. A díjat az Optimum Solar adta át Ács István és Pernesz Ágnes építész munkatársaknak.

A 2020-as megmérettetésen közel 180 munka versenyzett egymással, közülük a gálaestet megelőzően nemzetközi előzsűri választott ki öt-öt finalistát épület és terv kategóriában. A nemzetközileg elismert szakértőkből álló előzsűri nemcsak szelektált a pályázók között, de ezzel át is tekintette és véleményezte a magyar építészetet, annak legújabb irányvonalait.

Forrás és további részletek: https://epiteszforum.hu/a-konkret-studio-es-szanto-hunor-albert-terve-nyerte-az-idei-media-epiteszeti-dijat 

Megjelent: 58 alkalommal Utoljára frissítve: csütörtök, 25 február 2021 12:24

Blog archivum