Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Utoléri az ingatlanpiaci drágulás az építőipart?

2021.07.05. Írta:

A 2021-es év – a tavalyi évhez hasonlóan – nem várt fordulatokat hozott. A visszaszorulóban lévő világjárvány és az állami támogatások módosítása ösztönzőleg hatott a gazdaság fellendülésében. Milyen változásokat hozhatnak magukkal e hatások, miként befolyásolja pandémia lecsengése és a kibővített állami támogatások nagy része a hazai ingatlanpiacot és építőipart? Egy hazai ingatlanhirdető- és kereső portál most ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ.

 A 2021. január 1-jén érvénybe lépett módosított otthonteremtési program a vártnál erősebb hatást gyakorolt mind az építőipar, mind az ingatlanpiac esetén. A program részeként igényelhető például a családi otthonteremtési kedvezmény, vagy a kamattámogatott lakáshitel, amelyek a leginkább befolyásolják az ingatlanpiaci kínálati árakat, hiszen új vagy használtingatlan-vásárlás céljából vehetők igénybe. Ezzel szemben a programban még helyet foglaló lakásfelújítási támogatást a már meglévő ingatlannal rendelkező családok igényelhetik lakásfelújítás céljából. A dráguló építőiparnak a kiterjesztett támogatások újabb löketet adtak, további áremelkedést idézve elő. Néhány hónap alatt a nyersanyagok esetén 40-60%-os drágulás ment végbe, de az anyagárak növekedése mellett a munkadíjak is az egekbe szöktek. Azonban az anyagárak emelkedésnek sokkal inkább szerepe volt abban, hogy az építőiparban drasztikus drágulás ment végbe az utóbbi hónapokban, mint a kereslet élénkülésének. A járvány felborította az építőipart, amely kihatott az alapanyag-gyártásra is, ezzel soha nem látott áremelkedést előidézve. 

Több mint 10%-os az áremelkedés az ingatlanpiacon

Az ingatlannet.hu hirdetési portál statisztikái szerint a 2021-es év elején az ingatlanpiaci árak korrekciónak indultak. Az eltelt öt hónap alatt az országos adatok alapján – a lakásokat lekörözve – a legnagyobb mértékben a nagyobb életteret biztosító családi házak iránti kereslet nőtt. 2020. január és május között az átlagos négyzetméterár országos viszonylatban e lakóingatlan típus esetében 270 ezer forint volt, míg az idei év azonos időszakában már több, mint 16%-kal került többe egy négyzetméter. Ezzel szemben a portál adatbázisában található hirdetések alapján a lakások népszerűsége csökkent. Az eladósorban lévő téglalakások esetében 2020 első öt hónapjában mért átlagárat 9,5%-kal haladta meg az idei év azonos időszakában mért átlagos négyzetméterár. A panelek piacán ez 7,5%-os drágulást jelent.

A fővárost kevésbé érinti a rohamos drágulás

A budapesti ingatlanpiacon – az országos felméréssel ellentétben – az eltelt hónapok alatt csak kisebb mértékű áremelkedés volt megfigyelhető. Az említett időszak alatt a téglalakások átlagos négyzetméter ára 2,8%-kal emelkedett, míg a panellakások esetén ez 3,2%-ra tehető. A trendforduló a fővárosi ingatlanok esetén is megfigyelhető: a kertes házak átlagára 6,4%-kal ugrott meg január és május között, ezzel meghaladva a 600 ezer forintos átlagos négyzetméter árat.

Megjelent: 739 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. július 05., hétfő 09:12

Blog archivum