MFpartners

Valóban megtérül az okosotthonba fektetés?

2022.04.26. Írta: Rackhost

Manapság a változó fogyasztói igények és az egyre tudatosabb társadalom ösztönzi a gyártókat az okosotthon funkciók folyamatos fejlesztésére. Azokat, akik okosotthon rendszerbe terveznek fektetni, a kényelmi funkciókon túl az energiatakarékossági szempontok is nagyban befolyásolják, hiszen a legnagyobb kiadást az otthon fenntartása, üzemeltetése jelenti az embereknek. A ma piacon kapható rendszerek pedig azt a célt szolgálják, hogy ahol lehet, a közüzemi költséget csökkentsék. Érthető, hogy felmerül a kérdés: valóban megtérül az okosotthonba való befektetés?

Lefaragható fűtési költségek okosotthon-rendszerekkel

 A smart home-megoldások legfőbb és legfontosabb területe a fűtésszabályozás. Régi típusú ingatlan esetében a fűtés okosításáról, intelligenssé tételéről beszélhetünk. Ebben az esetben rádiófrekvenciával kommunikáló fűtésszabályozóba érdemes fektetni, kiegészítve egy smart home eszközzel. Ezzel szemben az új építésű ingatlanok piacán a legtöbb lakás már alapból smart home rendszerrel van ellátva, így nem kell megvenni és telepíteni a fűtési rendszer különböző elemeit. Mindkét típusú ingatlan esetén a rendszer intelligenssé tételével zónás fűtésszabályozást kaphatunk, ami sokkal gazdaságosabb fűtést eredményez. Míg a régi típusú fali termosztátok esetén az adott helyiség hőmérséklete alapján került szabályozásra az összes helyiség fűtése, addig a modern zónaszabályozás lehetőséget nyújt arra, hogy minden szobában a megfelelő, előre beállított hőfokot tudja tartani a fűtési rendszer.

Példaként egy három szobás és egy fürdőszobás, összkomfortos, nagyjából 65-70 négyzetméteres lakás esetében az intelligens fűtési rendszer befektetés akár már 3 év alatt is megtérülhet és nagyjából 25-30%-os költség csökkenést eredményezhet.

Energiatakarékosság világítás-szabályozással

Az intelligens szabályozás másik nagy területe a beltéri világítás. Az okos világítás esetén az energiatakarékossági szempontok mellett nagy hangsúlyt kap a környezettudatosság is. A led izzók megjelenésével és a villanyhálózat korszerűsítésével a mai háztartások számára alapvetően megtakarítási lehetőséget nyújt, azonban az intelligens világítás vezérléssel a beltéri fényerő szenzorok segítségével automatikusan beállításra kerül, éjszaka pedig mozgásra a legoptimálisabb fényerőt nyújtja. A fényvezérlésbe szintén beépíthetők a redőnyök, amelyek bevonásával mind a fűtés hatékonyságán javíthatunk, mind a villamos energia költségeinket tudjuk csökkenteni.

Valóban megéri az okosotthonba fektetés

A fent említett, intelligens vezérlés két fő területén túl számos költségcsökkentési lehetőséget kínálnak az okosotthon-megoldások. Okos dugaljok telepítésével például az eszközök kikapcsolt állapotában elfogyasztott energia sem létezik, de egyes elektromos berendezéseink – például hűtő vagy mosógép – fogyasztását is felügyelni tudjuk.

Összességében elmondható, hogy egy okosotthon rendszer bizonyos részeinek telepítése igenis megtérül, hiszen egyes elemei csökkenteni tudják az állandó otthonfenntartási költségeket, emellett pedig kényelmesebbé és biztonságosabbá teszik mindennapjainkat.

Forrás: Rackhost.hu

Megjelent: 526 alkalommal Utoljára frissítve: 2022. április 26., kedd 18:13

Blog archivum