Shibam, Jemen

Vályog Manhattan

2014.08.01. Írta:

Mintha egy modern nagyvárost látnék agyag maketten. A közel 2000 éves jemeni Shibam városában azonban teljes életnagyságban láthatók a ma is lakott, vályogtéglákból épített, a mai felhőkarcolók első elődeinek számító épületek.

A mintegy 7000 lakosú várost a 3. század körül alapították a beduinok elleni védekezésül. Magas falakat emeltek, amelyeken belül – akkoriban egyedülálló módon – felfelé építkeztek. Ez a vertikális várostervezés legrégebbi példája.

shibam-clay-towers-varoskep2

Az akár több mint 300 méter magas házakat a rendelkezésre álló sárból és agyagból építették. A külső falakat vastagon kell kívülről burkolni, és rendszeresen karbantartani, hogy megvédjék a csapadéktól.

shibam-clay-towers-felujitas

Bár a várost kb. 1700 éve lakják, a mai épületek többsége a 16. században készült, és sokat közülük többször újjáépítettek. A város többször sújtotta csapás: a legutóbb 2008-ban mosott el több házat az ár, 2009-ben pedig terrortámadás érte.

Ma Shibamban mintegy 500 darab 5-11 emelet magas úgynevezett „toronyház" található, ebből 400 még lakható.

Az UNESCO Világörökség részének választott város azonban nincs a legjobb formában. A karavánok korábbi kedvelt célállomása a kereskedelmi útvonalak másfelé kanyarodása miatt veszített jelentőségéből és erőforrásaiból.

shibam-clay-towers-utca

Az ezredfordulón indította útjára a Shibam Városfejlesztési Projektet (SUDP) a GTZ (German Technical Cooperation) és a GOPHCY (General Organisation for the Preservation of Historic Cities of Yemen), hogy segítsenek a városnak talpra állni. Eddig az otthonok több mint felét újították fel, fenntartható mezőgazdaságot és háztáji gazdaságokat segítő program indult. A város túlélésének alapja a közösség önfenntartó képességének megerősítése.

A korszerűsítés során nagy gondot fordítanak az épületek jellegének, stílusának megóvására. A tradicionális építési módszereket ismerő helyi mesterek tudását övözik a modern technikákkal, így például a szennyvízrendszer kiépítésénél.

A felújítási program megnégyszerezte a városban a hagyományos építkezési munkálatokat, ezzel munkahelyeket teremttett és hozzájárul a helyi gazdaság fejlődéséhez.

Forrás: shibam-udp.org

Fotók: du-ciel.com , copyright GTZ & Omar Abdulaziz Hallaj és © Anne de Henning

Megjelent: 3382 alkalommal Utoljára frissítve: 2014. július 30., szerda 15:26

Blog archivum