Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Veszélyben a társasházépítések

2020.03.19. Írta:

Az építőiparban elsősorban a nagy, sok munkavállalót foglalkoztató projektek állhatnak le a koronavírus-járvány miatt, beleértve a társasházépítéseket is. A lakáspiaci forgalomban is lassulásra lehet számítani.

Az építőiparban hosszabb ideje meglévő kapacitáshiányt és a teljesítési határidők elhúzódását jó eséllyel tovább növeli majd a járvány terjedése. a nagy irodaházak, ipari épületek, szállodák építésével kapcsolatos projektek azért lehetnek különösen kitéve veszélyeknek, mert jelentős létszámú munkaerőt foglalkoztatnak, illetve a kivitelezéshez számos esetben külföldről behozott építőanyagokat, eszközöket használnak fel. A koronavírus azonban akár olyan helyzetet is eredményezhet, ami vis maiornak is tekinthető, így előtérbe kerülhetnek az építőipari vállalkozások és a megrendelők közötti tárgyalások.

Mivel az ágazat élőmunkaigénye magas, a járvány terjedésével a szektor lassulására, termelési kiesésekre, határidő módosításokra, helyenként a kivitelezések leállítására kell számítani. Olaszországból jelentős mennyiségű import a megszokott, így az innen származó termékek piacán zavarok támadhatnak. Emellett egyelőre az építőipari vállalkozások szigorúbb egészségügyi szabályozások mellett tovább dolgoznak.

Balogh László, az ingatlan.com vezető szakértője a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a koronavírus-járvány biztosan kiesést okoz mindkét területen, azaz a nagyobb lakásfejlesztésekben és a kisebb, családi házas beruházásokban egyaránt. Ám szerinte a kisebb projekteken belül, vagyis a családi házak építésében a visszaesés kisebb lesz. Itt sokkal kezelhetőbbek a kockázatok, az építőipari szakemberek pedig akkor keresnek pénzt, ha folyik a munka. Ez is a családi házak építése irányába billenti a mérleg nyelvét. A korábbi évekből áthozott csúszások miatt idén talán még több lesz az átadott társasházi lakás, mint a megépülő családi ház, de 2021–2022-ben a családi házak lehetnek többségben – mondta Balogh László, hozzátéve, hogy normális esetben azzal érdemes számolni, hogy a kiadott építési engedélyek és az egyszerű bejelentések alapján megépíthető családi házak bő kétharmada épül meg egy-két éven belül.

A Magyar Nemzeti Bank a múlt év végi Lakáspiaci jelentésében már jelezte, hogy idén elsősorban a vállalkozói lakásépítésekben várható nagyobb visszaesés, míg a családi házak építése jelentősebb arányt érhet el, részben a családtámogatási intézkedéseknek köszönhetően. Eszerint az idei évtől némi lassulás várható a lakásátadásokban, amire hatással lesz a visszaemelkedő áfakulcs és a 2021-től szigorodó energetikai követelményrendszer is. A jegybank összességében 2020-ban 18 500, 2021-ben pedig 16 ezer új lakás átadására számít – ezekben a számokban pedig minden bizonnyal magasabb arányt képviselnek majd a családi házak - írja a lap.

A TLE információi szerint az egyik vezető ingatlanberuházó nagy társasházépítési projektjei már csak 80%-os kapacitással épülnek, de ez csökkenhet 50%-ra, sőt, a legrosszabbal számolva, akár nullára is. Problémát jelenthet bizonyos építőanyagok utánpótlásának akadozása, vagy a munkaerő szervezése, így például a hazánkban dolgozó ukrán falazómunkások hazatérése, kiesése.

Lassul a lakáspiac is

A lakáspiacon a tavalyi őszi-év végi forgalomlassulás után idén egyre biztatóbb statisztikák láttak napvilágot, vagyis ismét kezdett növekedni a lakáspiacon az adásvételek száma. Most azonban az ingatlan.com friss adatai szerint a kereslet az elmúlt hetekben visszaesett, de a kínálat bővült. Biztosat még természetesen nem tudunk, de a forgalomban visszaesés várható, ami valószínűleg csak átmeneti jellegű lesz, és a járvány lecsengése után a piac gyorsan regenerálódhat.

Jelentősebb árleszállítás a teljes piacot nézve nem várható, ugyanakkor a korábbi évekhez képest sokkal gyakoribbá válhatnak az alkalmi vételek. Valamint a vásárlók többet alkudhatnak a tulajdonosok által megszabott árból, hiszen aki valóban értékesíteni szeretné ingatlanát, az most 10-15 százalékkal kevesebb vevőre hagyatkozhat, mint a veszélyhelyzet előtt. Az ingatlanközvetítők szerepe is felértékelődhet, mivel a segítségükkel már csak valódi adásvételi szándék esetén működnek együtt a tulajdonosok vagy a vevőjelöltek, így többek között kiszűrhetők a lakásturisták is.


Forrás: Realista.hu, Magyar Nemzet

 

Megjelent: 1126 alkalommal Utoljára frissítve: 2020. március 31., kedd 12:09

Blog archivum