MKpartners

Zöld lakáshitel

2021.07.08. Írta:

TLE-közlemény - Energetikai követelményt is tartalmaz az MNB által meghirdetett új lakáshitel, hiszen a konstrukciót azok vehetik igénybe idén októbertől, akik legalább BB energetikai besorolású újépítésű lakást vásárolnak vagy építenek.

A kifutó NHP-hoz hasonlóan jegybanki refinanszírozású Zöld Otthon Program várhatóan októberben indul el. A lakosság által legalább BB energetikai besorolású újépítésű lakások vásárlására vagy építésére felvehető lakáshitel a kamat a teljes futamidő alatt teljesen fix lesz és legfeljebb 2,5 százalékos lehet. A hitelösszeg legfeljebb 70 millió forint lehet, és maximum 25 éves futamidővel. A hitelkeret 200 milliárd forint, az MNB a 200 milliárd forintos vásárlási összeg elérésekor felülvizsgálja a programot.

A program magas energiahatékonyságú új lakások, családi házak építésére, illetve vásárlására nyújt forrást, ami azért lényeges, mert fontos lépést jelent a minőségi lakásépítés ösztönzése, támogatása felé. Amikor a lakásállomány megújításáról beszélünk, nem mennyiségi, hanem minőségi megújulás a kívánatos, hiszen felépülő lakások nemcsak az építkezők és az új lakást vásárlók érdekét szolgálják, hanem meghatározzák a következő 100 évben bennük lakók életkörülményeit is.

A lakásállomány 100 éves megújulásához évente legalább 40 ezer lakás megépítése szükséges, és ezeknek jó minőségű, magas energetikai követelményeknek megfelelő lakásoknak kellene lenniük.

Ma már jelentősen magasabb színvonalú építőanyagok és építési termékek találhatók a piacon, amelyeknek a szakszerű beépítéséhez a technológiák is rendelkezésre állnak. Az, hogy a kivitelezésben ezeket alkalmazzák-e, az egyelőre az építtetőkön múlik.

Újabb elemmel bővül tehát az újlakás-támogatási rendszer, ami nagyon üdvözlendő lépés, de fontosnak tartanánk, hogy emellett legyen kijelölt éves lakásépítési célszám egy hosszú távú lakásprogram részeként, ami erősítené a kiszámíthatóságot az építőipari szereplők és a családok számára is.

Megjelent: 1004 alkalommal Utoljára frissítve: 2021. július 08., csütörtök 15:26

Blog archivum