lakasfelujitas1.hu

Az egyszerű bejelentés is megtolta a lakásépítéseket

2017.02.20. Írta:

Az újlakásépítések növekedését segítő számos intézkedés közül az építési engedélyezés könnyítésének hatása is egyre inkább tetten érhető.

Az Építési törvény 2016 elejétől érvényes új rendelkezése szerint a 300 nm alatti, nem értékesítésre szánt lakóépület építése már egyszerű bejelentéssel is megkezdhető. Ráadásul az önerős lakásépítést támogatva, ugyancsak 2016-tól az építési költség áfatartalma, bizonyos feltételekkel 5 millió forintig visszaigényelhető.

Tavaly csak az első fél évben több mint 6500 egyszerű bejelentés érkezett újépítésű, 300 nm alatti ingatlanok építéséről. Ez az adat már túlszárnyalta a 2015 egész éves építési engedélyek számát. Ráadásul idén január elsejétől újabb rendelkezés lépett érvénybe, már nem csak az új építkezések megkezdésénél lehet az egyszerű bejelentést használni, hanem a meglévő épületek bővítésénél is, ha az összes alapterület nem haladja meg a 300 nm-et.

„Az újlakás építések drasztikus növekedése nem csak a társasházi lakások iránt tapasztalható keresletnövekedésnek köszönhető. Bár a híradások többsége az áfa-csökkentést és a CSOK-hatást emeli ki, az állami intézkedéscsomag kevésbé látható elemei is ezt támogatják. Mindezeknek köszönhetően ingatlan befektetők mellett a magánszemélyek építkezési kedve is megjött. A várhatóan idén és jövőre átadott ingatlanok látványosan növekvő száma közép- és hosszútávon is az újlakás-piac egészének további erősödését jelzik előre” – értékelt Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Forrás: OTP Ingatlanpont