Okostéglákkal kezdd az intelligens otthonod felépítését

2017.05.22. Írta:

A fenntartható és takarékosan üzemeltethető ház építése a megfelelő építőanyagok kiválasztásával kezdődik. Az intelligens otthonok alapját pedig azok az okos falazási rendszerek teremtik meg, melyek az energiahatékonysági mutatóik alapján eredményesen veszik fel a harcot az elillanó hővel szemben.

Az álomotthon megtervezésekor hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, milyen fontos döntést kell meghoznunk akkor, amikor kiválasztjuk a szükséges építőanyagok hosszú sorának egyik legelső elemét, a téglákat. Gyakran legyintünk egy nagyot, rábökünk egy alacsonyabb árkategóriás falazási rendszerre és máris gyors léptekkel haladunk tovább a látványosabb elemek, így például a burkolóanyagok és a szaniterek felé. Itt követhetjük el a legnagyobb hibát és ezen a ponton dönthetjük romokba az intelligens otthonokról szőtt terveinket.

A Lechner Tudásközpont felmérése szerint a tavaly kiadott energiatanúsítványok alapján kisebbségben vannak a korszerű, alacsony fogyasztású lakások - egész pontosan 2016-ban 140 ezer lakóingatlan kevesebb, mint 20 százaléka kapott korszerű vagy annál jobb osztályzatot. Az újHÁZ Centrum szakértői szerint a falszerkezet hőszigetelő képességének legalább felét a tégla adja, a fűtési energiának pedig nagyjából egyharmada távozik innen télen a nem megfelelő rendszer miatt. Figyelembe véve azt, hogy a téglák csupán a teljes házépítés költségeinek 4-5 százalékát teszik ki, feltétlenül szükséges a megfontolt, szakértői ajánláson alapuló döntés meghozatala és a minőségi alapanyagok választása.

Az úgynevezett U értékük alapján könnyedén összehasonlíthatók a téglák - ez az a mérőszám ugyanis, ami megmutatja az egyes építőipari anyagok hőszigetelő képességét. Az újHÁZ Centrum kínálatában is megtalálható okostéglák akár 50 százalékkal is jobb hőszigetelő képességgel rendelkeznek a hagyományos társaikhoz képest. A Wienerberger falazóelemeihez például a legújabb fejlesztésen alapuló ragasztóhabarcs és ragasztóhab is társul, így biztosítják a minden eddiginél jobb hőszigetelést.

Különlegesnek számítanak a Bakonytherm ZajStopp hanggátló falazati rendszerének falazótéglái is, melyek a speciális üregszerkezetük és kitöltő anyagszerkezetük miatt a jelenleg ismert leghatékonyabb hanggátló téglák a világon. Legnagyobb előnyük, hogy ugyanakkora hangszigetelési érték mellett 10-20 cm-rel keskenyebb falazat készíthető belőle, mint más gyártók kerámia hanggátló tégláiból.

Szintén figyelemreméltó a Leier egyik újítása, az úgynevezett „töltött-tégla" technológiával készült falazóelemek, amelyek üregrendszere kőzetgyapottal vannak kiköltve. Ezek további homlokzati hőszigetelés nélkül is olyan kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek, melyekkel akár minősített passzívház színvonalú épületek is építhetők.

A falazóelemek hőszigetelő képességét homlokzati hőszigetelő rendszer telepítésével fokozhatjuk, melyek közül a legnépszerűbbek és a legkönnyebben kivitelezhetőek az úgynevezett vakolható hőszigetelések. Ebben az esetben a hőszigetelő vakolatok az előzetesen felragasztott polisztirol táblákra felvitt alapozórétegre kerülnek. Az újHÁZ Centrum újonnan bevezetett saját márkás hőszigetelő rendszere elősegíti az okos döntést és a gazdaságosság egyidejű választást. A rendszer részeként polisztirolt, az ahhoz tartozó ragasztót, üvegszövet hálót, vakolatalapozót és vakolatot is vásárolhatunk, amelyhez tíz éves garancia is jár. A hőszigetelés ezen formájának eredményességét pedig már az első fűtési szezonban megérzi pénztárcánk: minimum 3-5 százalékos rezsicsökkenéssel is járhat, korábbi költségeinkhez képest.

Törvényi szabályozás rögzíti, hogy Magyarországon 2021. január 1-jét követően csakis közel nulla energiaigényű épületek kaphatják meg a használatbavételi engedélyt. Az energia hatékony megoldásokra tehát a fokozódó igényen túl a törvényi kötelezettségek miatt is nő a kereslet, miközben a fenntartható szemlélet és környezettudatos hozzáállást is egyre több vásárló vallja sajátjának. Az építőanyag-kereskedelmi hálózat éppen ezért folyamatosan növekvő termékkínálattal kívánja hozzásegíteni a közeljövő otthonait az okos alapok megteremtéséhez szükséges közel nulla energiaigényű anyagokhoz.

Forrás: újHÁZ Centrum

Megjelent: 1932 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. május 22., hétfő 14:14