Ma indul a fűtéskorszerűsítési támogatási pályázat

2017.06.06. Írta:

A Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet új, a pályázáshoz szükséges dokumentumokat tett elérhetővé az Otthon Melege Program a Fűtési rendszer korszerűsítésének támogatása alprogramra vonatkozóan. A pályázati felhívás és a rövid ismertető mellé felkerült a a pályázati adatlap kitöltéséhez a segédlet és a GYIK is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium  3,5 milliárdos keretösszegű vissza nem térítendő támogatást biztosít lakóépületek illetve társasházi lakások fűtési rendszereinek energetikai korszerűsítésére.

Az alprogram célja a lakóépületekben illetve társasházi lakásokban található gázkazánok és gázkonvektorok cseréjének támogatása. A fűtőberendezések cseréje mellett a meglévő fűtési rendszer korszerűsítéséhez, a radiátorok cseréjéhez és a kivitelezéshez kapcsolódó járulékos munkálatokhoz – mint például kéményátépítés – igényelhető maximum 40%-s támogatási intenzitás mellett maximum 700.000 forint összegű vissza nem térítendő támogatás.

A támogatási kérelmeket a hivatalos pályázati portálon keresztül, elektronikus úton nyújthatják be az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek 2017. június 6-án 8:00 órától, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig.

A nyerteseknek igyekezniük kell

Korábban írtunk már arról, hogy azoknak, akik az Otthon melege programban nyernek támogatást konvektorcserére, sietniük kell, mert a pályázatban megjelölt készüléket év végéig be kell építtetniük és használatba kell venniük. Ellenkező esetben ugyanis szükség lesz a támogatási szerződés módosítására, és a január 1-jétől életbe lépő új energiahatékonysági szabályoknak megfelelő konvektort kell beszerezni, ami viszont egyelőre még nem kapható az országban – írta még márciusban a Magyar Idők.

A fűtés-korszerűsítési alprogram útmutatójában foglalt feltételek egyike ellentmondásban állhat az európai parlamenti és tanácsi irányelvvel – hívta fel a figyelmet a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI). Az egyedi helyiségfűtő berendezések környezettudatos tervezéséről szóló uniós követelmények kimondják, hogy már csak 2017. december 31-ig hozhatók forgalomba és vehetők használatba a jelenleg gyártott, de a majdani előírásoknak nem megfelelő gázkonvektorok. Ezekre a készülékekre a nemrégiben meghirdetett Otthon melege program alprogramjának keretében is lehet pályázni, amennyiben eleget tesznek az Otthon melege kiírásában támasztott energiamegtakarítási feltételeknek.

Ugyanezen készülékek azonban 2018. január 1-jétől már nem vehetők használatba az uniós szabályozás szerint, hiszen akkortól új műszaki és energiahatékonysági követelményeknek kell megfelel¬niük. A rendelet hasonló a majdnem egy éve már Magyarországon is hatályban lévő gázkazánrendelethez, amely szintén szigorú hatékonysági követelményeket tartalmaz.

Forrás: NFMMagyar Idők, MEHI