Botár Gergely/MTI

Eddig csaknem ötvenezer családnak segített a CSOK

2017.06.28. Írta:

Eddig csaknem ötvenezer családot támogattak a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) segítségével, 126 milliárd forinttal. Budapesten azonban egy 3 gyerekes család a csok maximális igénybevételével sem tud szinte sehol lakást vásárolni az ujotthon.hu szerint.

Novák Katalin az EMMI család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kiemelte, hogy dinamikusan nő az érdeklődés, a támogatott családok és az igénylők száma. Csupán ez év májusában 10 milliárd forinttal emelkedett az e célra fordított összeg - tette hozzá.

A 2018. évre elfogadott költségvetésben otthonteremtésre 25 milliárd forinttal több jut, így jövőre már 236 milliárdot biztosítanak a különböző otthonteremtési támogatásokra - hangsúlyozta az államtitkár. A kormány abban bízik, hogy az otthonteremtési programban jelenleg tapasztalt dinamika a jövőben is megmarad.

Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az otthonteremtési kedvezmény bevezetésének kettős célja volt: demográfiai és gazdasági.

A gazdasági cél két irányban bontható tovább. Rövidtávon azt várták, hogy a csok segíti a gazdasági növekedést az építőipar felfutásával, a beruházásokon keresztül. Hosszú távon pedig a demográfiai változás által hat: további munkaerő jelenik meg, emelkedhet a foglalkoztatottság.

Közölte, 2016 a lakáspiaci fordulat éve volt, de a 2017-es adatok alapján további felfutást tapasztalnak, és még nagyobb bővülésre számítanak. Az idei első negyedévben a kiadott építési engedélyek száma csaknem 90 százalékkal, míg az épített új lakásoké 50 százalékkal nőtt.

Az ujotthon.hu megvizsgálta, hogy az egyes budapesti kerületekben mennyit ér a csok 10+10 milliós konstrukciója, egyáltalán hol van esély arra, hogy egy három gyermekkel költözni szándékozó család az előírt 60 négyzetméternél nagyobb alapterületű új lakást vásároljon, feltételezve, hogy még 5 millió forint önerővel is rendelkezik.

A legtöbb új lakást a XI. és a XIII. kerületben építik a beruházók, az eladásra váró lakások száma 16 ezer, ami a teljes új építésű állomány 60 százaléka. A szabad lakások 47,5 százalékát, összesen 7600 lakást hirdetnek a beruházók. A többi lakás még csak a tervezés fázisában tart és még nincs meghirdetve, vagy csak regisztrálni lehet az érdeklődőknek.

Soóki-Tóth Gábor, az ujotthon.hu elemzője szerint azonban a rendelkezésére álló 25 millió forintért minimum 60 négyzetméteres lakást mindösszesen két külső kerületi projektben lehet venni: a IV. kerületi Napliget lakópark 63 lakásos társasházában, vagy a XXIII. kerületben egy négylakásos társasházban. Mindkét projekt a városhatár közelében található, kötött pályás tömegközlekedés nélküli helyszínen.

Forrás: MTI, hvg.hu