igylakunk.hu

Változást sürgetnek a bérlakáspiac szabályozásában

2017.06.29. Írta:

Javaslatcsomagot készített a Habitat for Humanity Magyarország a bérlakáspiac működésének javítására, amelyet ma adnak át a nemzetgazdasági tárcának – idézi a Magyar Nemzetet a Napi.hu. Az elképzelések jogbiztonságot és alacsonyabb bérleti díjakat ígérnek.

A csomag egyik eleme a jogbiztonságot erősítené mind a bérlők, mind a bérbeadók érdekében. A cél az lenne, hogy az esetleges jogvitákat gyorsan és olcsón megoldhassák.

A Habitat javaslatának főbb pontjai:
• A lakásbérlők és -kiadók nagyobb biztonságát jogaik és kötelességeik pontos törvényi meghatározásával, a viták rendezésének megfizethetővé, gyorssá és hatékonnyá tételével, a felek jobb tájékoztatásával, valamint az ügyletek legális keretekbe foglalásának ösztönzésével biztosítaná.
• Új adózási szabályokkal javítaná az albérletek megfizethetőségét. A lakhatási szempontból legmegfizethetetlenebb nagyvárosokban a hosszú távú (minimum 3 éves), alacsony árú lakáskiadást adómentessé tenné a kiadók számára, ezzel ösztönözve a tulajdonosokat az ilyen jellegű kiadásra.
• A Habitat további megoldási javaslata a nonprofit lakástársaságok létrehozása. A nonprofit lakástársaságok, lakásszövetkezetek a tervezet szerint a piacról kiszorulóknak jelentenének megfizethető alternatívát. A szervezet arra kéri a kormányt, hogy ezeket a szervezeteket az állam segítse támogatásokkal, kedvezményes hosszú lejáratú hitelekkel, építési telkekkel, használaton kívüli ingatlanokkal és adókedvezménnyel.

A szervezet korábban bírálta a kormány, az 2018. évi költségvetésben elfogadott ide vonatkozó szabályozását, mert a kapcsolódó adótörvény-módosítás értelmében még jobban megéri majd a turistáknak kiadni a szobákat. Pedig a kormánynak inkább a helyben élőket kellene támogatnia a rohamos ütemben növekvő albérletárak miatt – véli a Habitat for Humanity Magyarország.

Arra is felhívta a figyelmet a szervezet, hogy a lakások turistaszálláshelyként való hasznosítása – amely egyelőre leginkább Budapesten jellemző, de a módosítás hatására várhatóan más nagyvárosokban is növekvő jelenség – nagymértékben hozzájárul a bérlakásban élők lakhatási költségei, illetve a lakásárak növekedéséhez.

Bár az adótörvények módosítása következtében a hosszabb távú lakásbérbeadás adóterhei is csökkennek, egy lakhatási célra kiadott lakás terhei még a jelenlegi módosítás után is a sokszorosát teszik ki egy turisták számára rövid távra kiadott lakásénak. Ez pedig arra ösztönözi a tulajdonosokat, hogy üres lakásukat a jövőben ne bérlakásként, hanem turistaszálláshelyként hasznosítsák.

A Habitat for Humanity Magyarország ingatlanjogászokat és lakhatási szakembereket tömörítő kerekasztalbeszélgetésén a szakértők kimondták: a legszegényebb réteg van kiszolgáltatva leginkább a jelenlegi, szabályozatlan bérlakáspiaci körülményeknek. A több százezer embert érintő helyzet pedig teljes régiók leszakadásához, sőt törvényen kívüli állapothoz is vezet. A beszélgetésről ITT olvashat még többet.

Forrás: Napi.hu, mno.hu

Albérlettámogatás 2018-ban

2018. január 1-től változhat a mobilitási célú lakhatási támogatás (adómentes albérleti térítés) szabályozása.
Az Országgyűlés elfogadta azt az adótörvény csomagot, mely a hatályba lépését követően jövő év elejétől érinti az adómentes albérlet térítés szabályait. Jövőre várhatóan még többen, még nagyobb értékben igénybe tudják majd venni ezt a juttatást.

A mobilitás célú lakhatási támogatás a munkaviszony létrejöttét kövező 5 éven keresztül adható változó mértékben.
Ugyanazon munkáltató által a foglalkoztatás első 24 hónapjában adómentesen havonta a minimálbér 40 százalékáig terjedhet idén a juttatás értéke. 2018. január 1-től maximálisan a minimálbér 60 százaléka lehet majd. A 2018-ra várható 138.000 forintos minimálbér estén ez havi maximum 82.800 forintos adómentes juttatást jelenthet majd.

A foglalkoztatás második 24 hónapjában már kevesebbet adhat a munkáltató. A havi érték idén a minimálbér 25 százalékáig terjedhet lehet, jövőre azonban 40 százalék lehet. Ezt követően még 12 hónapig 20 százalékos támogatás lenne adható adómentesen 2018-ban a 2017-es 15 százalékos maximum helyett.

A támogatás adómentességének feltétele, hogy a munkavállaló legalább heti 36 óra munkaidejű munkaviszonyt létesítsen a munkáltatóval. Míg 2017-ben kizárólag a határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott személyek kaphatnak ilyen adómentes támogatást, addig 2018-ban, az elfogadott módosítás hatályba lépését követően már a határozott idejű heti legalább 36 órában foglalkoztatott munkavállalók is részesülhetnek ebből a juttatásból.

Emellett lényeges szempont még, hogy a munkavállaló állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 60 km-re legyen egymástól, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhelye közötti, naponta, tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje a 3 órát meghaladja.
Az adómentességhez az új szabályok szerint szükséges lesz jövőre, hogy a munkaviszony létrejöttét megelőző 12 hónapban és a támogatás folyósításának idején a munkavállaló ne rendelkezzen lakás haszonélvezeti joggal nem terhelt 50 százalékot meghaladó mértékű tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával a munkavégzés helyén, valamint olyan településen, amelynek a munkavégzés helyétől való távolsága nem éri el a 60 km-t, vagy amelytől a munkavégzési helyéig, tömegközlekedési eszközzel történő oda - és visszautazás ideje nem éri el a 3 órát.
Míg 2017-ben minden közeli lakástulajdonos munkavállalót ki kell zárnunk a támogatásból, addig 2018-ban az új szabályok szerint a közelben lévő lakás kisebb mértékű tulajdonjoga nem jelenthet akadályt a mobilitás célú lakhatási támogatás megvalósításánál.

A juttatás feltételrenszeréről a munkáltató egy nyilatkozattal kell, hogy meggyőződjön. A június végén megjelenő Cafeteria TREND magazinba már ezt az új nyilatkozatot is elkészítem, amit a magazin éves előfizetői word dokumentum formájában is megkapnak.
Forrás: Cafeteriatrend

Megjelent: 1754 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. június 29., csütörtök 10:48