wikipedia

Miben laknak a magyarok?

2017.10.05. Írta:

A 30-59 éves magyar lakosság többsége saját vagy részben saját tulajdonú ingatlanban lakik, amelynek fele családi ház. A saját tulajdonú lakással rendelkezők átlagosan 87 négyzetméteres ingatlanban élnek - derül ki a K&H felméréséből.

Különbségek persze vannak, míg a községekben 94 százalék az önálló családi házak aránya, addig Budapesten a megkérdezettek mindössze 12 százaléka lakik családi házban.

Jelentős a családi házak fölénye, országosan a lakosság 54 százaléka lakik önálló családi házban. A téglából épült társasházban lakók aránya 19 százalék, a panellakásokban 18, ikerházban vagy sorházban pedig mindössze 8 százalék él.

Lakások megoszlása2017

A kutatás szerint a 40 éves kor alatti lakosok 42 százaléka említette, hogy családi házban él, míg a 40 évnél idősebb lakók esetében már 61 százalékuk mondta ugyanezt. A nem panelből épült társasház a fiatalabbak körében népszerű: a 40 év alattiak jelentős része, 28 százalékuk mondta, hogy panellakásban lakik.

Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese és a társaság nem-életbiztosítási vezetője elmondta, hogy a település mérete szintén meghatározza, hogy ki, milyen lakóingatlanban él. A kutatás szerint falvakban lakóknál a családi ház aránya 94 százalékos volt, míg a fővárosban ugyanez az arány csak 12 százalékot tett ki. A panellakásokat főleg a megyeszékhelyeken élők említették, a megkérdezettek 36 százaléka mondta, hogy ilyen ingatlanban él, míg az egyéb társasházi lakások választása a budapesti lakosokra jellemzőek, ahol 51 százalékos volt ez az arány.

A többség - 69 százalék - saját vagy részben saját tulajdonú ingatlanban lakik, arányuk az évek számával párhuzamosan egyre nő: a 30 éves korosztálynál 58 százalék, a 40-eseknél már 71 százalék, míg az 50 év felettieknél eléri a 80 százalékot. A megkérdezettek mindössze 12 százaléka bérli a lakóingatlanát, amely leginkább a budapestiekre és a fiatalokra jellemző.

A felmérés szerint a saját tulajdonú lakással rendelkezők országos átlagban 87 négyzetméteres lakóingatlanban élnek, a 100 négyzetméteresnél nagyobb ingatlanok aránya 32 százalékos. A gyerekek száma is befolyásolja az ingatlanok méretét: a gyermekes válaszadók átlagosan 93 négyzetméteres lakásban élnek, míg a gyermektelenek esetében ez a szám csak 76 négyzetméter.

Forrás: Portfolio / K&H