Jelentős építőipari áremelkedés várható

2018.02.22. Írta:

Az inflációt jóval meghaladó mértékben fejlesztették a béreket tavaly, és idén is jelentősebb emelést terveznek az építőipari vállalkozások – derül ki az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) több száz cég köré­ben végzett felméréséből.

A Magyar Idők rendelkezésére bocsátott kutatás szerint a válaszadók 2017-ben átlagosan 13 százalékkal emelték a fizetéseket, idén pedig további 9 százalékos bérfejlesztést terveznek.

A közeljövőben a legális bérek emelkedése várható, és csökkenhet a nem jogszerűen foglalkoztatottak aránya. A jövedelmek nagyobb arányú növelését elsősorban a 40-60 főt foglalkoztató cégek tervezik. Az ÉVOSZ ugyanakkor jelezte: a versenyszférát tekintve az építési ágazatban továbbra is igen alacsony a jövedelemszint, különösen a magasan képzett szakmunkások köré­ben. A cégek nagy része továbbképzéseket is tervez munkavállalóinak, a vállalkozások fele pedig létszámbővítésen gondolkodik idén.

A vállalkozások kétharmadánál az értékesítés nettó árbevétele növekedett a korábbi évekhez képest. Ez egyben arra utal, hogy az építőipar kapacitástartalékokkal kezdte az évet. Az árbevétellel arányos jövedelmezőség továbbra is lassú növekedési pályán marad, a cégek 40 százaléka szerint javulni fog a jövedelmezőségük, a többiek stagnálásra számítanak.

Nagyon súlyos problémát jelent ugyanakkor a szakemberhiány. A válaszadó cégek 80 százaléka nem rendelkezik a megrendelésállomány teljesítéséhez szükséges számú és képzettségű munkavállalóval. – Az építőipari szakmák teljes skáláját megemlítették a cégek. Ennek a problémának a megoldása igen komoly és sürgető lépéseket igényel mind a szakma, mind a mindenkori kormány részéről – hangsúlyozta az ÉVOSZ.

Az építőanyagok árai, a fuvardíjak, az építőgépek bérleti díjai a várakozások szerint mintegy 15 százalékkal fognak emelkedni, míg az élőmunka és az alvállalkozói tevékenységek költségei bizonyos területeken akár 20 százalékkal is nőhetnek. Ez nehéz helyzetbe hozza azokat a vállalkozásokat, amelyek 2016-ban vagy 2017 első felében szerződtek, és csak a szokásos, 6 százaléknyi árváltozást tervezték be a vállalási áraikba.

A vállalkozások likviditását ugyan rontja, hogy a partnerek átlagosan ötöde késedelmesen fizet, a kintlevőségek 95 százalékát azonban behajthatónak minősítik a vállalkozások. A cégek kétharmada szerint kedvező irányba mozdult a lánctartozások helyzete.

Forrás: Magyar Idők