Építészcsaládok a Múzeumok Majálisán

2018.05.11. Írta:

A már hagyománynak számító, 23. alkalommal megrendezett Múzeumok Majálisának idén a Nemzeti Múzeum épülete ad otthont. A Családok éve programhoz csatlakozva a Lechner Tudásközpont standjánál a Lechner és Kotsis építész családok történetéről és munkásságáról tájékozódhatnak az érdeklődők.

A május 13-án, vasárnap megrendezett Múzeumok Majálisa programjához immár negyedik alkalommal csatlakozik a Lechner Tudásközpont. A majális vezérfonala az ICOM Múzeumok hiperhálózata – új megközelítés, új közönség jelmondata mellett a Családok éve lesz. Az ország minden pontjáról érkező 70 múzeum idén - rendhagyó módon - a Nemzeti Múzeum klasszicista épületében várja a látogatókat.

Lechner Ödön nevét és épületeit jól ismerjük, azonban a többi Lechner koránt sem ilyen közismert. A Családok éve programhoz kapcsolódva a majálison a polihisztor család másik két tagjának, Lechner Lajosnak és Kismarty-Lechner Jenőnek az életébe és a munkásságába is bepillanthatnak az érdeklődők a Tudásközpont standjánál.

A Lechnerek mellett a Kotsis-fivérek is fókuszba kerülnek a majálison. A Tudásközpont Dokumentációs Központjának feladata többek között az építészeti örökség emlékeinek megőrzése, ennek keretében a tervek vagy teljes életművek befogadása is. Így bukkant fel az építész körökben - elsősorban több évtizedes műegyetemi tanári munkájának köszönhetően - jól ismert Kotsis Iván szakmai hagyatékának feldolgozása során öccse, Kotsis Endre életműve. Olyan épületek fűződnek a nevükhöz, mint a Regnum Marianum, az egykori margitszigeti tejcsarnok vagy dr. Schnell nyaralója. Többek között kierül majd az is, hogyan építették újjá Szegedet az 1879-es árvíz után és milyen volt Kotsis Iván nyaralója.

A múzeumi sátrakat összekötő Tudássétány programon látogatóinknak a helyszínen bemutatott építészekre és épületekre vonatkozó kérdésekből álló keresztrejtvényt vagy játékos képpárosító feladatot kell megoldaniuk a pontokért cserébe. A legkisebbeket memóriajátékkal, kirakóval, színezővel várjuk.

További információ az esemény weboldalán és Facebook oldalán található.

Az információ és a képek forrása: Kis Ádám / Lechner Tudásközpont

Megjelent: 1599 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. május 22., kedd 16:42