Több példakép értékű szakember kellene

2018.05.10. Írta:

Még több példakép értékű szakemberre lenne szükség az építőiparban, akik a mesterségbeli tudás mellett nyugat európai szintű szakmai kultúrát képviselnek – állítja Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője.

A szakember szerint van a magyar építőipari szakembereknek, vállalkozóknak egy szűk rétege, akik a világon bárhol megállnák a helyüket. Nem csak a szaktudásuk világszínvonalú, hanem a szakmai kultúrájuk is. Rendezett, áttekinthető ajánlatot adnak, pontosak és megbízhatóak, rendet tartanak a munkaterületen és ápolt a megjelenésük. Óriási szerepük van ezeknek a szakembereknek az építőipar kultúrájának a fejlődésében és a szakember-utánpótlásban, hiszen ők azok, akik jó példával járhatnak elöl. Azonban ehhez sokkal több ilyen példakép értékű szakemberre lenne szükség.

„A fiatalok példákból tanulnak. Hiába győzködjük őket, hogy megéri és jó az építőiparban dolgozni, ha nem ezt látják. Olyan inspiráló példákra van szükség, amikre azt lehet mondani, hogy ha ezt a szakmát választod, ilyen lehetsz: ennyit fogsz keresni, ilyen autód, házad lehet, ilyen életet élhetsz és így nézhetsz ki. Ezek nagyon fontosak egy fiatalnak, azonban pont ezen a téren nem teljesít jól az ágazat, nem jó az építő szakmák imázsa” – mondta Markovich Béla.

Szakember „diploma”

Az ilyen, példaértékű szakemberek képzése a célja a Mapei Ideális Szakember Képzésnek. A program egy kimagasló szakmai továbbképzési rendszer, ahol nem csak szakmai, hanem vállalkozási ismereteket és szakmai kultúrát is átadnak. Ugyanis a szakképzés során az utóbbiakra kevesebb hangsúly jut és később is korlátozottak a lehetőségek az elsajátításukra.

A képzést elvégző szakember képes lesz családi ház szinten szaktanácsot és szinte minden építési problémára professzionális megoldást adni. Ugyanakkor ők lesznek azok a mesterek, akik példaképei lehetnek a jövő generációinak és képesek lesznek arra, hogy reprezentálják a szakmát. Azonban nem véletlenszerűen: a Mapei Kft. szeretné felkérni a programon végzett szakembereket, hogy segítsenek a szakma iskolai népszerűsítésében.

A képzés négy modulból áll. Az első modul a műszaki tartalmat foglalja magában, a második vállalat irányítással és személyzetkezeléssel, üzleti kultúrával foglalkozó terület, a harmadik az értékesítést, a negyedik pedig a kommunikációt tartalmazza. Mindegyik modul gyakorlat központú és a tanultak alkalmazására fókuszál. A képzés vizsgával zárul. A képzést eredményesen elvégző szakemberek használhatják az Ideális Mapei Szakember védjegyet. A cél száz ideális szakember képzése az év végéig. A képzésen a Magyar Építőipari Szakember Közösség tagjai vehetnek részt.

Forrás: Hírnévügynökség / Mapei Kft.

Megjelent: 1536 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. május 10., csütörtök 11:50