Szecesszió a Duna mentén - a Szecesszió Világnapján

2018.05.26. Írta:

A szecesszió világnapja alkalmából rendezett programsorozat idén az építészettel foglalkozik. Június 9-én és 10-én számos városi séta várja az érdeklődőket, magyar és angol nyelven.

A sétákon a szecessziós építészet remekeit ismerhetik meg a résztvevők, Lechner és tanítványai munkáit, a Wekerle-telep vagy éppen a Városmajor épületeit. A séták ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

A programsorozat kiemelt eseménye egy, a FUGÁBAN nyíló tablókiállítás, amelynek témája a Duna menti szecesszió építőművészete. A tárlat rendezésében a Transznacionális Duna Együttműködési Program tagvárosai (Belgrád, Bécs, Budapest, Bukarest, Ljubljana, Nagyvárad, Szabadka, Szeged, Szófia és Zágráb) vesznek részt.

A szecessziós építészet egyik legkiemelkedőbb alakja, Otto Wagner osztrák építész száz éve hunyt el. Élete során maga mögött hagyta a historizmust, hogy a bécsi szecesszióhoz csatlakozzon. Az ő nevéhez fűződik a bécsi városi vasút, a Stadtbahn állomásépületeinek tervezése, a színpompás, virágmotívumokkal díszített Majolikaház, valamint a Postatakarékpénztár épülete is. Utóbbi a mester egyik legtöbbre tartott munkája, a tér logikus kialakítása és a letisztult anyaghasználat miatt. A homlokzatot a márvány, az üveg, az alumínium és az acél tökéletes harmóniája alkotja.

A kiállítás másik, számunkra különösen fontos alakja a nemzeti formanyelvet kutató építész-géniusz, Lechner Ödön, akinek többek között olyan épületeket köszönhetünk, mint az Iparművészeti Múzeum, a Hold utcai Postatakarékpénztár és a Földtani Intézet.

A Földtani Intézet építésére kiírt pályázatra Lechner "Versenyezve haladunk" címmel nyújtott be pályamunkát. Az épületet kevésbé díszesre tervezte, mint az Iparművészeti Múzeumot, ugyanakkor ragaszkodott a Zsolnay gyárban készített majolikaelemekhez. A Stefánia úti épületen már messziről is szembetűnő a kék szín dominanciája. A kék ragyogó árnyalatai jelennek meg a vakolt homlokzaton lévő magyaros tulipánmotívumokban és geológiát jelképező kagylókban, de a szín igazán hangsúlyossá a mázas kerámiatetőnél válik. A kék tető kúpcserepeit csipkeszerű kerámiaelemek díszítik. A csúcson ülő három ősmagyar atlasz-alak földgömböt tart a feje fölé. Az egész intézet ékes példája annak, amikor egy építész mind a téralakítás, mind a díszítés tekintetében figyelembe veszi az épületben folyó munka jellegét.

150 éve született Lechner követője, Komor Marcell. A Jakab Dezsővel közösen épített bérház, amely a Csengery utcában található (76-os szám), valamint a Szabadkán szintén közösen épített zsinagógájuk a magyaros szecesszió kiemelkedő példái. A zsinagóga üvegablakai Róth Miksa műhelyében készültek.

A nemzeti formanyelv keresése a többi országban is fontos kérdés volt. A kiállítás rámutat a szecessziós mozgalom sokféleségére, a látogatóknak lehetőségük lesz összevetni a régió hol különböző, hol hasonló építészeti törekvéseit. A tárlat május 30-ától június 18-áig látogatható, június 10-én kurátori vezetéssel is megtekinthető (a vezetés regisztrációhoz kötött).

A projekt a Duna Transznacionális Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió (ERDF, IPA, ENI) és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. A projekt a szecessziós örökség védelme és népszerűsítése a Duna-menti régióban című pályázathoz kapcsolódó kutatási program része.

A programokról további információ itt.

Forrás: Portfolio

Megjelent: 1673 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. május 28., hétfő 13:39