wikimedia

Wekerlei Nyári Szabadegyetem

2018.06.20. Írta:

Idén 110 éves a Wekerletelep. A jubileumi év egyik kiemelt programjaként Magyar Kollégium Kulturális Egyesület Wekerlei Nyári Szabadegyetemet szervez június 21-24. között.

A Wekerle Nyári Szabadegyetem nevével ellentétben nem kizárólag egyetemistáknak szól, minden érdeklődőt szeretettel várnak június 21-24. között, akinek fontos a telep sorsa, így a helyi lakók, a városfejlesztési döntéshozók, településfejlesztők és -tervezők, illetve főépítészek jelentkezését is várják a szervezők.

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A szakmai plenáris előadások mellett városi séták, fotókiállítás, dokumentumfilm-vetítés és koncert is színesíti a programot.

A rendezvényeken építészek és örökségvédelmi szakemberek, lokálpatrióták és önkormányzati szereplők közösen keresik a választ arra, hogy miként lehet a jelen és a jövő életmódját egy erős örökségvédelmi értékekkel rendelkező környezetben kialakítani.

A tanácskozás célja, hogy a meghívott szakemberek bevonásával a Wekerletelep aktív lakossága és az önkormányzati döntéshozók olyan ötletekhez jussanak, melyek segítik a városrész új fejlesztési irányait meghatározni. A szakemberek megvitatják a fenntarthatóság és az élhetőség új kihívásait, melyeket a klímaváltozás, az épített értékek védelme, a környezeti minőség és a kultúra alapú városgazdaság nézőpontjából is megvizsgálnak.

A rendezvényen rendszerezni kívánják az okos és együttműködő város kialakításának stratégiai alapjait, különösen nagy hangsúlyt fektetve a közösségépítésre és a közösségi tervezésre. A rendezvény eredményeként konkrét javaslatcsomagot kívánnak összeállítani, amely megfogalmazza, miként újítható meg a városfejlesztési módszertan, mik azok a globális és lokális kihívások, amelyekre választ kell adni a különleges értékeket hordozó kertvárosi környezetben, és hogyan lehet fokozni az önkormányzat és a helyi társadalom együttműködését a megvalósításra.

A közös gondolkodásban minden olyan helyi lakosra is számítanak, akinek fontos a Wekerletelep jövőjének alakulása. A wekerleiek kétféle módon kapcsolódhatnak be ebbe az alkotó párbeszédbe.

Megírhatják gondolataikat, véleményüket, igényeiket, gondjaikat, javaslataikat, hogy milyen témákat
látnának szívesen a készülőben lévő Kerületi Építési Szabályzatban! Mindezt levélben adhatják be a Wekerlei Társaskörbe, vagy elküldhetik a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. Emellett részt vehetnek, hozzászólhatnak a Szabadegyetem rendezvényein. 

Regisztráció, részletes információ és program a wekerletelep.hu oldalon és a Wekerlei Nyári Szabadegyetem facebook oldalon.

A Lechner Tudásközpont érdekes írása a Wekerle-telep történetéről: Wekerlemese

Megjelent: 1562 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. június 20., szerda 11:07