Szakmák versenye Budapesten

2018.09.25. Írta:

A EuroSkills a fiatal szakemberek Európa-bajnoksága, látványos bemutatója a szakmáknak és a legfrissebb európai fejlesztéseknek. Az idei versenyt szeptember 26-28. között rendezik meg Budapesten.

A EuroSkills a WorldSkills világversenynek, a „szakmák olimpiájának ” az európai változata, amelyen A kontinens legfelkészültebb fiatal szakemberei versenyeznek egymással az Európa legjobbja címért. Két évente rendezik meg, a WorldSkills Europe szervezet tagállamainak egyikében.

Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként. A versenyre való jelentkezés korhatára 25 év és egy versenyző csak egy EuroSkills versenyen indulhat.

A fiatalok a következő szakmacsoportokban versenyeznek:

  • Kreatív művészetek és divat
  • Információs és kommunikációs technológiák
  • Gyártási és mérnöki technológiák
  • Építőipar
  • Szállítás és logisztika
  • Szociális és személyi szolgáltatások

A WorldSkills Europe nemzetközi nonprofit szervezet Európa szerte népszerűsíti a minőségi szakmunkát és szakképzést. Felhívja a figyelmet a szakmai kiválóság és a színvonalas szakképzés fontosságára. A szakértelem erejével kívánja jobbá tenni világunkat és missziójának tekinti, hogy megmutassa a szakértelem értékét és növelje a szakemberek elismertségét.

Az európai szakmák és szakoktatás bemutatására és promótálására fókuszálva szándékozik elérni célkitűzéseit. A szervezet kétévente megrendezi a szakmai Európa-bajnokságot, amelyen Európa fiatal szakemberei mérik össze tudásukat és küzdenek a kontinens legjobbja címért. Ez a nagyszabású, látványos nemzetközi esemény kiemelkedő mértékben hozzájárul, hogy az európai szakmai és laikus közönség megismerje a WorldSkills Europe küldetését.

A verseny egyedülálló színteret biztosít az európai szakmai szervezeteknek, iparági képviselőknek, kormányzati és oktatási intézményeknek szakmai tudás és tapasztalatcserére innovációról, szakképzési módszerekről, együttműködési lehetőségekről.

A háromnapos verseny mellett kiállításokra, konferenciaprogramokra és egyéb szakmai rendezvényekre is sor kerül. 

Ugyancsak e rendezvény keretében hirdetik majd ki a Magyar Kézműves Remek cím idei nyerteseit. A magyar kézműves hagyományok és adottságaik jobb hasznosítása érdekében született kezdeményezés keretében a kiemelkedő kézműves termékek alkotói részesülhetnek a ”Magyar Kézműves Remek” elismerő címben. A kísérő kiállításon az alkotók, a mesterek zsűrizett, míves alkotásait, termékeit tekinthetik meg a látogatók a „B” pavilonban, azaz a kézművesipar „krémje” kap bemutatkozási lehetőséget szeptember 26. és 28. között.
A díjakat Dr. Parragh László, az MKIK elnöke és Fekete Balázs kézműipari alelnök és Horváth Vilmos az MKIK alelnöke adja át a 2018. szeptember 26-i díjátadó ünnepségen a B pavilonban.

A programról és a regisztrációról további információ a EuroSkills2018 oldalán.

Megjelent: 1605 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. szeptember 21., péntek 15:06