Pixabay

Budapest és vidék: miben más az élet?

2018.10.02. Írta:

Van, aki a vidéki nyugalomra esküszik, mások csak városban, sőt, Budapesten tudják elképzelni az életüket. Az Összkép cikkében a KSH adatainak segítségével keressik a választ arra, miben más a nagyvárosi élet, mit mutatnak erről a jövedelmi, fogyasztási adatok.

Az Összkép által bemutaott adatok szerint a magyar lakosság 18%-a, közel 1,8 millió ember él Budapesten. Arányában többen dolgoznak és jóval több az érettségivel rendelkező és a diplomás, mint az ország többi részén. A háztartások egy főre eső havi nettó jövedelme 30%-kal az országos átlag fölött van. Budapesten könnyebben lehet állást találni, és jobban lehet keresni, mint vidéken.

Ugyanakkor a megélhetés is drágább a fővárosban. A lakhatási költségek - akár a saját lakás, akár a bérlés - is jelentősen magasabbak, mint a legtöbb vidéki városban, nem beszélve a kisebb településekről.

A fővárosiak többet költenek különböző szolgáltatásokra is: több ilyet vesznek igénybe, gyakrabban és magasabb árakon, mint az ország többi részében.  Amire kiugróan sokat költenek a fővárosiak, az az utazás, a vendéglátás, a szórakozás, a kultúra.

A budapestiek jövedelmi elvárásai is átlag felettiek: 20%-kal magasabb jövedelmet tartanak szükségesnek az átlagos életszínvonal eléréséhez.

Továbi adatok, grafikonok és elemzés az Összkép cikkében.

Megjelent: 2205 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. október 02., kedd 12:00