Párdi Zsófia / igylakunk.hu

Így lakunk a magyar falvakban

2018.10.15. Írta:

A falun élők világát mutatja be a KSH adatainak elemzésével azÖsszkép. Magyarországon 2809 faluban 2 millió 889 ezer ember él – ez a lakosság közel 30%-a.

Szerényen él, de egyáltalán nem sorvad a magyar falu - emelik ki. "Alacsony, azonban gyorsan növekvő jövedelmek, szerény és tradicionális fogyasztás, tágas lakások, helyenként hiányzó közművek és egyre több dolgozó ember – ez jellemzi a falvakat. Bármilyen meglepő, a statisztikai adatok összességében egy életerős világot mutatnak."

A szerzők számos szempontot járnak körül, a többi között a jövedelmeket és a költéseket, a népességi jellemzőket, az életmódot, valamint a lakóhelyzetet.

Az életmódot, az életminőséget nagyban meghatározzák a lakáskörülmények, a falusiak esetében a tipikusnak mondható kertes családi ház. Emiatt sokkal nagyobb a tér: az átlag falusi háztartás 92 m2-en, 3 szobában él, és bár az egy háztartásban élők száma is itt a legnagyobb (átlagosan 2,5 fő) így is több hely jut mindenkire, mint a gazdagabb városokban.

A falusi házak harmada nincs bekötve a gázhálózatba, 11-ből egy lakásban nincs folyóvizes WC. A házak 34%-ában a főzést gázpalackkal, 40%-ában a fűtést fával vagy szénnel oldják meg – a palackos gázra és szilárd tüzelőanyagokra való teljes költés több mint felét falusiak fizetik ki. Szépen füstöl a kémény, azonban keményebb téli napokon nagyobb lehet a szmog, mint egy nagyvárosban. Ezen kívül a falusi otthonok csaknem tizede a mai napig komfort nélküli. 2016-ban a falusi háztartások 7%-ában nem volt folyóvíz, 7,5%-ban fürdőszoba, 8,6%-ban pedig WC.

Ha falura kívánunk költözni, persze nemrég épült, minden igényt kielégítő ingatlanok közül is válogathatunk. 7 millió forint alatt már találunk jó állapotú, 3 szobás, 100 négyzetméteres házat gazdálkodásra is alkalmas telekkel. Faluról városba mozdulni már nem ilyen könnyű. Kalocsán például ennyi pénzből 2 szobás, 40-50 négyzetméteres lakást tudunk csak venni, nem is beszélve a nagyobb városokról. A falusiak mindenesetre a legkevésbé mobil rétege a társadalomnak: 56%-uk születése óta ugyanazon a településen él.

A részleteket érdemes elolvasni az Összkép cikkében.

Megjelent: 2230 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. október 15., hétfő 10:18