Konténerház – építész, alkotó: Csupor Anna – fotó: Batár Zsolt Építészfórum

MÉD: lakható konténerházat is díjaztak

2018.11.12. Írta:

Átadták az Építészfórum által alapított idei Média Építészeti Díjakat (MÉD). A zsűri a díjat a megvalósult épületek közül a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötőnek, a tervek közül az Öreg-tó malma tájlabor és ökoturisztikai központnak ítélte oda.

A vízszintes toronnyal ellátott kikötőépületet (“Mert minek vertikális tornyot csinálni, ha nem lehet a legnagyobb”) tervező sporaarchitects-térhálózat irodának a PERI adta át az elismerést. Értékelésében a zsűri bravúrként értékelte, ahogy az ipari tájat a természeti környezettel játékosan köti össze az épület. “Cselekvésre késztetni, hogy tenni akarjunk a természetért” – foglalta össze célját Nagy Mercédesz Erika, a terv kategória győztes alkotója. 

A gálaesten a díjért versengő megvalósult épületeket és terveket alkotóik mutatták be látványos prezentációkban és filmeken. A rövid ismertetőket a vezető magyar sajtóorgánumok (Index, Forbes, 24.hu, HVG, Magyar Hang, Mandiner, Magyar Konyha) újságíróiból állómédiazsűri értékelései, valamint három szakmai bíráló (Beleznay Éva urbanista, építész, Dúll Andrea környezetpszichológus és Somogyi Krisztina vizuáliskörnyezet-kutató, építészetkritikus) elemzései követték. Közülük Somogyi Krisztina foglalta össze, hogy ami most terítéken van, az “nem az épített ház, hanem az ember körül lévő tér.” Mindezek alapján nemcsak a médiazsűri, de a közönség is véleményt formált, a helyszínen leadott szavazataik alapján ítélték oda a közönségdíjakat.

Különdíjak

A közönség tetszését a megvalósult épületek közül a zsűri által különdíjjal is elismert gyergyócsomafalvi fahíd nyerte el, a díjat a Lafarge adta át. A tervek közül a közönség Krajnyák Nándor Bencét díjazta, aki a Rudabányára álmodott búvárbázis tervéért a Streamnettől vehette át az elismerést. Az Index.hu online szavazatai alapján az Index.hu különdíját is kiosztották, amelyet Csupor Annaérdemelt ki lakható konténerházával – a nyertest bejelentő Indexes újságíró Földes András szerint a tervező megmutatta, hogy az igényes építészethez nem feltétlenül sok pénz, hanem egy jó ötlet kell. A díjat a Dornbracht ajánlotta fel.

Idén először adták át a Perika-díjat, az Építészfórum társalapítója és egy éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina (művésznevén Perika) emlékét őrző szakmai elismerést. Ez a díj olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik az építészet mellett több tudományos és/vagy művészeti ágban is innovatív módon kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtettek. Nagy Bálint Ybl-díjas építészt, a Fuga kreatív igazgatóját az Építészfórum által felkért szakmai zsűri választotta ki.

További részletek, fotók a díjazottakról az Építészfórum oldalán.

Megjelent: 2271 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. november 12., hétfő 14:56