Otthonaink szigetelését is késleltetheti a munkaerőhiány

2018.11.26. Írta:

A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány. Mégis érdemes várni a profi kivitelezőre, ha szigetelünk.

A csúszások oka az, hogy miközben a tavalyinál alig több, mintegy 25-30 ezer családi házat újítanak fel idén, addig az átadott újépítésű ingatlanok száma az év végére kb. 20 ezerre nőhet, vagyis megduplázódik, ami elvonja a kapacitást és a jó szakembereket felújításoktól. A Knauf Insulation szakértői szerint, ha megtaláltuk, érdemes várni a jó szakemberre, mert a professzionálisan kivitelezett szigetelés akár 40-50%-kal is képes csökkenteni a családi házak fűtési költségét.

A Knauf Insulation adatai szerint a hőszigetelő rendszerek kivitelezésének átlagos munkadíja az idén tovább nőtt és már eléri a négyzetméterenkénti 5-6 ezer forintot. A folyamatosan emelkedő munkadíjak ellenére a jó szakemberekből és kivitelezőkből hiány van. Kapacitásaik akár 10-12 hónappal előre le vannak kötve, miközben már olyan vállalkozók is végeznek ilyen munkát, akiknek nincs kellő tapasztalata szigetelési rendszerek professzionális kivitelezésében.

„Az építőipari munkaerőhiány egyes országrészekben és időszakokban akár egy évvel is késleltetheti a családi házak energiahatékonysági felújítását, miközben a nem megfelelően képzett szakmunkások által kivitelezett szigetelések kevésbé energiahatékonyak.” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója. „Ha a kevés elérhető, jó szakember és kivitelező közül kiválasztottuk a legalkalmasabbat, érdemes várni rá a felújítással, mert a hőszigetelési rendszerek valós teljesítménye a kivitelezés minőségén is múlik.” – tette hozzá.

A jól megtervezett, egymással kompatibilis elemekből álló hőszigetelési rendszer – jó nyílászárók és korszerű, a megváltozott hőigényekhez alkalmazkodni tudó épületgépészet mellett, falvastagságtól függően – akár 40-50%-os fűtésienergia- és költségmegtakarítást is eredményezhet. A jól kivitelezett szigetelés ára, a szigetelőanyag 30 éves életciklusa során akár 6-szor, 7-szer is megtérülhet, ezért a professzionális kivitelezés az ingatlan tulajdonosának alapvető érdeke.

Magyarországon a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által vezetett vállalkozó kivitelezői nyilvántartásban összesen, a vállalkozók által megadott adatok alapján 1.398 vállalkozás végez hang- és hőszigetelő tevékenységet. Az iparági munkaerőhiány közepette a felújítást tervező családiház-tulajdonosok számára azonban nem könnyű feladat közülük megtalálni azt, amelyik a család otthonának szigetelését megfelelő minőségben, jó áron és gyorsan megvalósítja.

A Knauf Insulation szakemberei ezért azt tanácsolják, a családiház-tulajdonosok ellenőrizzék, hogy az otthonuk szigetelésére kiválasztott vállalkozó regisztrált tagja-e a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara adatbázisában, ami 2010. január 31. óta minden építőipari kivitelező számára kötelező. A gyártó szerint fontos, hogy szigetelés kivitelezéséről szerződést is kössünk, és minden esetben kérjünk számlát az alapanyagok megvásárlásáról, illetve az elvégzett munkáról, annak érdekében, hogy érvényesíteni tudjuk esetleges minőségi kifogásainkat mind a beépített anyagokkal, mind pedig elvégzett munka hibáira vonatkozóan.

Forrás: Knauf Insulation / Premier Next Communications

Megjelent: 1968 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. november 26., hétfő 16:11