Pixabay

Drágul az építőanyag, drágulnak a lakások

2019.01.25. Írta:

Áremelkedéssel számolnak az építőanyaggyártók 2019-ben, s ennek, valamint egyéb körülmények miatt is további drágulásra lehet számítani a mind az új-, mind a használtlakás-piacon is.

A Takarék-csoport elemzése szerint a magyar lakáspiacon idén 10 százalékos, Budapesten 10-15 százalékos áremelkedésre lehet számítani, mivel 2019-ben tovább bővül a gazdaság, kedvező a finanszírozási környezet, illetve folyamatosan emelkednek a költségek az új lakások építésénél.

A GDP adatok mellett a lakáspiac keresleti oldalát erősítik a kedvező munkaerőpiaci feltételek is.

2018. január-novemberben a bankok mintegy 800 milliárd forint lakáscélú hitelt helyeztek ki, ez az összeg pedig messze meghaladta a 2017-es év számait. Az alacsony kamatok miatt a szakértők idén sem várnak csökkenést a hitelkihelyezésben. Hozzátették, hogy az állampapír és bankbetét hozamok alacsony szintje miatt idén is többen fordulnak majd az alternatív befektetések irányába, így az ingatlanpiac felé, ahol pusztán az árak több mint 10 százalékos éves növekedése is vonzóvá teszi a befektetést a használt és az újépítésű lakásoknál.

A kínálati oldalon az elemzők megállapították, hogy 2018 első háromnegyed évében csökkent a kiadott lakásépítési engedélyek száma az előző év azonos időszakához képest, ami az elemzők szerint előre vetítheti a lakásépítési piacon a lendület visszaesését.

Az elemzés szerint az újlakáspiacon a 2019-es befejezési idejű építkezések egy része 2020-ra tolódhat. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a következő években elkészülő lakások jelentős részét már értékesítették, a csökkenő újlakás kínálat miatt pedig a vásárlók ismét nagyobb számban fordulhatnak a használt piac felé, emiatt pedig az új építésűek mellett a használt lakásoknál is számolni kell áremelkedéssel.

Az építőanyag gyártók idén 5-10 százalékos áremeléssel számolnak a további dolgozói béremelések, a fuvarozási díjak és az energia árának jelentős növekedése miatt – írja közleményében a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ).

A magyarországi építőanyag gyártás 2019-es trendjeit leginkább a lakóépületek építése, az épületenergetikai felújítások és az ipari-intézményi beruházások alakulása határozza meg. A gyártók az újlakás-építéseknél a 2018-as teljesítményt meghaladó, de lassuló növekedést várnak. Az állami és önkormányzati nagyberuházásoknál pedig arra számítanak, hogy idén is ez a szegmens határozza meg nagy mértékben a kivitelezői kapacitások felosztását.
Ugyanakkor felhívták a figyelmet a lakossági épületenergetikai felújítások viszonylag alacsonyabb arányára is, hiszen ez kulcsfontosságú az építőipari növekedés stabilizálásában, tavaly év végén mégis csökkenést mutatott az előző év azonos időszakához képest. A kialakult helyzet kezelése érdekében fontosnak tartják, hogy a kormány erős ösztönzőket alakítson ki a meglévő lakásállomány felújítására és energetikai korszerűsítésére.
A MÉASZ elnöksége szerint megoldást jelenthetne a részleges áfa-visszatérítés lehetősége az építőanyagra és munkadíjra vonatkozó utólagos számlák bemutatását követően. Ezek a lépések tovább fehérítenék az építőipart és az államháztartásnak is plusz bevételt eredményeznének, az újlakás-építések mellett az épületenergetikai korszerűsítések ösztönzése pedig kiszámítható megrendelés állományt és tervezhetőbb kivitelezői kapacitáskezelést biztosítanának az építőiparnak is - fogalmazott közleményében a szövetség.
A MÉASZ az építőanyag gyártók tavalyi teljesítményéről megjegyezte, hogy a 2018-as évet a szerkezetépítő anyagok iránti erős kereslet határozta meg. Az égetett tégla termékeknél éves szinten mintegy 15 százalékos növekedést értek el az előző évhez képest, míg az égetett kerámia tetőcserepekből 12-13 százalékos volt a növekedés.

A teljes cikk: Realista.hu